Путин сравни войната в Украйна с борбата срещу нацистка Германия: "Отново ни заплашват танкове Leopard" Снимка: © Getty Images

Руският президент Владимир Путин припомни за съветската армия, която преди 80 години побеждава нацистките германски сили при битката за Сталинград - само за да сравни момента от Втората световна война със започнатата от него инвазия в Украйна.

В пламенна реч във Волгоград, известен като Сталинград до 1961 г., Путин порица Германия за това, че помага за въоръжаването на Киев, и не за първи път заяви, че е готов да използва целия арсенал на Русия, който включва и ядрени оръжия.

"За съжаление виждаме, че идеологията на нацизма в съвременната си форма и проявление отново пряко застрашава сигурността на нашата страна", заяви той в речта си по повод 80-годишнината от края на битката при Сталинград.

Откакто руските сили нахлуха в Украйна преди почти една година, руските официални лица постоянно правят паралели с борбата срещу нацистите и използват масово тези твърдения като част от пропагандната си машина. Украйна, която някога е била част от Съветския съюз и е претърпяла опустошения от войските на Хитлер, отхвърля тези паралели като фалшив претекст за война за имперско завоевание.

Сталинград е най-кръвопролитната битка през Втората световна война, когато съветската Червена армия, с цената на над 1 милион жертви, пречупва гръбнака на германските сили за нахлуване през 1942-43 г.

В речта си Путин каза още, че историята се повтаря: "Това е невероятно, но е вярно. Отново ни заплашват германски танкове Leopard".

Той намекна, че може да се опита да излезе извън рамките на конвенционалните оръжия.

"Онези, които се надяват да победят Русия на бойното поле, изглежда не разбират, че една съвременна война с Русия ще бъде много различна за тях. Ние няма да изпратим танковете си до техните граници, но разполагаме със средства за отговор. Тя няма да се ограничи до използването на бронирана техника. Всички трябва да разберат това", заяви руският президент

Междувременно хиляди жители на Волгоград аплодираха с бурни аплодисменти речта на Путин, след което се наредиха по улиците на града, за да наблюдават военния парад. Над главите им прелитаха самолети, а покрай тях преминаваха модерни танкове и бронирани машини от времето на Втората световна война.

Някои от модерните превозни средства бяха обозначени с буквата Z, която се превърна в символ на руската инвазия.

61-годишна жителка на града, която казва, че нейни роднини са се сражавали при Сталинград, споделя пред "Ройтерс", че вижда паралел с Украйна.

"Нашата страна се бори за справедливост, за свобода. През 1942 г. постигнахме победа и това е пример за днешното поколение. Мисля, че сега отново ще победим, каквото и да се случи", смята тя.

В сряда във Волгоград беше издигнат нов бюст-паметник на Сталин, както и два други - на съветските маршали Георгий Жуков и Александър Василиевски.

Въпреки че Сталин е причинил масов глад в Съветския съюз, който е убил милиони хора, и е подел редица политически репресии, довели до смъртта на стотици хиляди, през последните години руските политици и учебниците му приписват ролята на успешен военен лидер, превърнал СССР в свръхсила.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024