Путин сравни войната в Украйна с борбата срещу нацистка Германия: "Отново ни заплашват танкове Leopard" Снимка: © Getty Images

Руският президент Владимир Путин припомни за съветската армия, която преди 80 години побеждава нацистките германски сили при битката за Сталинград - само за да сравни момента от Втората световна война със започнатата от него инвазия в Украйна.

В пламенна реч във Волгоград, известен като Сталинград до 1961 г., Путин порица Германия за това, че помага за въоръжаването на Киев, и не за първи път заяви, че е готов да използва целия арсенал на Русия, който включва и ядрени оръжия.

"За съжаление виждаме, че идеологията на нацизма в съвременната си форма и проявление отново пряко застрашава сигурността на нашата страна", заяви той в речта си по повод 80-годишнината от края на битката при Сталинград.

Откакто руските сили нахлуха в Украйна преди почти една година, руските официални лица постоянно правят паралели с борбата срещу нацистите и използват масово тези твърдения като част от пропагандната си машина. Украйна, която някога е била част от Съветския съюз и е претърпяла опустошения от войските на Хитлер, отхвърля тези паралели като фалшив претекст за война за имперско завоевание.

Сталинград е най-кръвопролитната битка през Втората световна война, когато съветската Червена армия, с цената на над 1 милион жертви, пречупва гръбнака на германските сили за нахлуване през 1942-43 г.

В речта си Путин каза още, че историята се повтаря: "Това е невероятно, но е вярно. Отново ни заплашват германски танкове Leopard".

Той намекна, че може да се опита да излезе извън рамките на конвенционалните оръжия.

"Онези, които се надяват да победят Русия на бойното поле, изглежда не разбират, че една съвременна война с Русия ще бъде много различна за тях. Ние няма да изпратим танковете си до техните граници, но разполагаме със средства за отговор. Тя няма да се ограничи до използването на бронирана техника. Всички трябва да разберат това", заяви руският президент

Междувременно хиляди жители на Волгоград аплодираха с бурни аплодисменти речта на Путин, след което се наредиха по улиците на града, за да наблюдават военния парад. Над главите им прелитаха самолети, а покрай тях преминаваха модерни танкове и бронирани машини от времето на Втората световна война.

Някои от модерните превозни средства бяха обозначени с буквата Z, която се превърна в символ на руската инвазия.

61-годишна жителка на града, която казва, че нейни роднини са се сражавали при Сталинград, споделя пред "Ройтерс", че вижда паралел с Украйна.

"Нашата страна се бори за справедливост, за свобода. През 1942 г. постигнахме победа и това е пример за днешното поколение. Мисля, че сега отново ще победим, каквото и да се случи", смята тя.

В сряда във Волгоград беше издигнат нов бюст-паметник на Сталин, както и два други - на съветските маршали Георгий Жуков и Александър Василиевски.

Въпреки че Сталин е причинил масов глад в Съветския съюз, който е убил милиони хора, и е подел редица политически репресии, довели до смъртта на стотици хиляди, през последните години руските политици и учебниците му приписват ролята на успешен военен лидер, превърнал СССР в свръхсила.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия иска да разменя храна в замяна на оръжия със Северна Корея

Русия ще изпрати делегация в Северна Корея, за да ѝ предложи храна в замяна на оръжия, твърди САЩ

12:06 - 31.03.2023

ActiveBeauty.bg – новото онлайн списание на dm

Нещо приятно и смислено, с бързи съвети за успех в най-сложната галактическа мисия - “Мисия жена”, е новото онлайн списание на dm - ACTIVE BEAUTY.

11:26 - 31.03.2023

Емил Боев е намерен мъртъв край Перник след 2 месеца в неизвестност

Тялото на 25-годишния Емил Боев е намерено край водем до Перник, съобщава БНТ

10:52 - 31.03.2023

12 проекта по конкретен бизнес казус предизвикват стажантите на Lidl

До 15 май всички студенти могат да кандидатстват в стажантската програма на веригата

10:23 - 31.03.2023

"Тренд": Не е ясно кой ще победи на изборите и кой ще е трети, но БСП е със сигурност пета

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са в битката за първото място, а ДПС и "Възраждане" в тази за третото

09:30 - 31.03.2023

„Фикосота“ инвестира €5 млн. във високотехнологична линия за хартиени продукти

Пазарът на тоалетна хартия в България се оценява на над 121 млн. лв., като през последната година бележи ръст от 22%

09:24 - 31.03.2023