Руският президент Владимир Путин реши да се позиционира като "застъпник" за мир в Украйна по време на преговорите си с индийския премиер Нарендра Моди на международния форум в Узбекистан.

"Аз знам вашата позиция за конфликта в Украйна - вашата загриженост, която постоянно изразявате. Ще направим всичко, така че това да се прекрати колкото може по-бързо. За съжаление обаче противниковата страна, ръководството на Украйна заяви отказ от преговорния процес и заяви, че иска да постигне своите цели по военен път, на бойното поле. Но винаги ще ви държим в течение с това, което се случва", казва Путин по време на срещата с Моди.

Привидната му отстъпчивост съвпада с период на сериозен военен неуспех за руската армия в северна Украйна, където войските на Путин бяха принудени да бягат и да изоставят фронта и бойната си техника. Градове като Изюм и Балаклея, които руснаците окупираха от началото на войната, в момента отново са под контрола на Украйна.

В същия ден руските окупационни власти в Запорожието, Херсон и Луганск регистрираха няколко атентата срещу свои висши чиновници.

Москва използваше турския президент Ердоган като посредник за евентуални преговори за примирие, докато все още контролира голяма част от регионите на Донецк, Луганск и Херсон, наред с анексирания Кримски полуостров. Украинските власти обаче нямат намерения да правят териториални отстъпки на Кремъл.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Николай Събев отказа да е депутат, но остава "част от отбора на ПП"

"Политическият start-up вече е утвърдена партия, и аз съм спокоен за бъдещето й"

Двама в ГЕРБ, избрани с преференции, се отказаха в полза на Георг Георгиев

Изненадващ следизборен "листопад" в ГЕРБ Ловеч

"Капитан Андреево" ще стане обект от националната сигурност

Напрежението в БАБХ вкара служебния кабинет в обяснителен режим

WSJ: Украйна вече получава повече танкове от бягащите руснаци, отколкото от Запада

Русия се оказа най-големият "доставчик" на тежко въоръжение

Babylon Berlin 4: Новият сезон на култовия германски сериал тръгва по HBO Max

Часовникът спира в Берлин през 1930 г., точно след Голямата депресия и началото на възхода на Нацистката партия на Адолф Хитлер

Директорът на БАБХ Христо Даскалов е уволнен 3 дни след изборите

Даскалов: "Връщането на старите корупционни схеми започна"