Путин заговори за край на мобилизацията в Русия, след като рейтингът му се срина Снимка: © Getty Images

Руският президент Владимир Путин обяви, че призовките за мобилизация в Русия може да бъдат спрени след "около две седмици".

Решението му беше обявено по време на форума в Казахстан, на който той участва.

Путин твърди, че 222 000 резервисти вече са мобилизирани, като от тях 33 000 се намират във военни подразделения, а половината от тях - изпълняват бойни задачи. По думите на военния министър Сергей Шойгу Русия смяташе да събере 300 000 армия от запаса, която да поддържа основните въоръжени сили в Украйна.

"Нищо повече не се планира. Не са постъпвали предложения от Министерството на отбраната в това отношение. И в обозримо бъдеще не виждам никаква нужда", казва Путин по повод допълнителна вълна на мобилизация.

Доколко може да се има доверие на твърденията му за необходимостта от допълнителен човешки ресурс на фронта - не е ясно. Само няколко седмици преди действителната мобилизация през септември всички официални източници от Кремъл отричаха, че Путин има намерения да изпрати в Украйна неподготвени за бойна служба мъже.

От 21 септември насам рейтингът му се срина с около 10%, а указът за мобилизация предизвика стотици хиляди души да избягат от Русия - на цената на унизително чакане с дни по граничните пунктове с Грузия и Казахстан.

От цяла Русия започнаха да идват сигнали за това, че призовки са изпращани на хора, които не са годни за служба - хронично болни, работници в ключови индустрии и др.

В деня, в който Путин намекна за приближаващ край на мобилизацията, в Москва беше съобщено за отряд военни, които разпитват мъже на входа на метрото и директно ги записват за армията.

Три седмици по-късно вече започват да пристигат и първите съобщения за загинали руски резервисти в Украйна.

Според Путин - в това нямало нищо странно, защото времето би трябвало да е достатъчно да се премине задължителната военна подготовка. По думите му - след получаване на призовка мобилизираните преминават първична подготовка между 5 и 10 дни, след което започва подготовка в "бойна част" от 5 до 15 дни. Това е цялото време, в което мъжете (някои от които нямат никакъв боен опит в армията) да бъдат изпратени да се бият.

Четвърти мобилизиран руснак почина в учебния лагер в Свердловск


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024