Путин заплашил Борис Джонсън с ракетен обстрел при посещението му в Киев

Бившият премиер на Великобритания Борис Джонсън разкри, че Владимир Путин е заплашил да го убие с ракетен обстрел, след като той е посетил Киев няколко седмици преди руската военна инвазия в Украйна.

Джонсън участва в документална поредица на BBC Two, в която разказва за телефонния им разговор от началото на февруари 2022 г.

Путин му е казал: "Не искам да те нараня, но с една ракета ще отнеме само минута", твърди Джонсън. По това време той беше действащ министър-председател на държава от НАТО с ядрен арсенал, каквато е Великобритания.

По време на разговора Джонсън е предупреждавал Путин, че подготвяната инвазия в Украйна ще е катастрофална и че Западът ще наложи още по-тежки санкции върху Русия.

Той е заявил на руския президент, че ескалацията не само ще мотивира западните държави да увеличат подкрепата си за Украйна, но и Русия ще получи "повече, а не по-малко НАТО" по границите си.

"Той ми каза: "Борис, ти твърдиш, че Украйна няма да се присъедини към НАТО в скоро време. Какво значи скоро време?", на което отговорих: "Няма да се присъедини към НАТО в обозримо бъдеще. Ти знаеш това абсолютно ясно", разказва Джонсън. "В един момент той сякаш ме заплаши и каза: "Борис, не искам да те нараня, но с една ракета ще отнеме само минута", или нещо в този дух. Мисля, че заради много спокойния му тон - онова впечатление за безразличие, което той създава - просто си играеше с опитите ми да го накарам да преговаря".

Борис Джонсън не само не се отказва от позицията си, но и стана може би най-ангажираният публично западен лидер с каузата на Украйна до края на мандата си - включително и след оставката си като правителствен и партиен лидер.

Последното му посещение в Киев се случи преди няколко седмици по покана на Володимир Зеленски, с когото имаха близки работни отношения.

По време на мандата си Борис Джонсън все пак беше критикуван, че честите му визити в Украйна са мотивирани не само от симпатии към нападнатата държава, но и от опит да изчисти имиджа си в разгара на поредица от вътрешнополитически скандали, довели и до падането му от власт.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024