Столичната община остава блокирана - провали се и петият опит за избор на председател на СОС (Обновена) Снимка: © Столична община

И петият опит на Столичния общински съвет да избере председател се председател.

Най-голямата група в СОС, тази на ПП-ДБ и „Спаси София“, не успя да събере подкрепа за кандидатурата на Грети Стефанова, предложена като компромисен вариант в качеството си на най-възрастния общински съветник в София.

Стигна се до балотаж, на който нито тя, нито Пламен Данаилов (ИТН) не получиха 31 гласа и така съветът отново се оказа в патова ситуация.

Следващото заседание на СОС беше насрочено за 11 януари 2024 г.

Това означава, че Столичният общински съвет няма да заработи преди края на годината и на практика работата на администрацията в столицата остава блокирана по ключови решения, които не могат да минат без съгласието на събранието.

Един от тези проблеми е липсата на 70 млн. лв. по инфраструктурни проекти - парите, за които не са налични по сметката, от която трябва да се извърши плащането. Васил Терзиев предупреди, че София рискува да изгуби безвъзмездна европейска помощ, ако изпусне крайния срок за разплащането.

Така София ще посрещне 2024 година без одобрена план сметка за следващата година.

Борис Бонев, който беше кандидатът на ПП-ДБ по време на първите два опита за избор на председател, призова останалите групи в Столичния общински съвет да подкрепят Грети Стефанова временно, само докато се приеме бюджетът на София.

„Предлагаме Грети Стефанова, която е най-възрастният общински съветник, с най-много опит. Това е добро решение, за да отпушим работата на СОС, за да отпушим милиони. Очевидно е, че на този етап липсва яснота за управленско мнозинство, но не може този СОС да не работи,“ заяви Бонев.

„Това, което правим, е призив егото да остане на втори план, а отговорността да стане водеща, ние правим жест. Бях обвиняван за спирачка, че преча да заработи СОС, но аз не съм кандидат за председател от три седмици,“ каза още Бонев и отново призова да се надскочат тяснопартийните интереси.

Още от първоначалните заявки на останалите политически групи в СОС стана ясно, че нямат намерение да подкрепят предложението.

„Възраждане“ и БСП извадиха темата за Паметника на съветската армия и в Столичния общински съвет.

В декларация от „Възраждане“ поискаха референдум за МОЧА, а от БСП обявиха демонтажа за незаконен.

„Искахме да има разум, но все още няма такъв", заявиха от БСП и посочиха това, като причина да не издигнат кандидат за председател на СОС.

В знак на протест с демонтажа на Паметника на съветската армия БСП и "Възраждане" напуснаха залата.

„Така град не се управлява. Без ценности – без да се определите дали сте леви или десни. Подкрепете ни на всяка цена, защото сме по-умни и по-красиви. Без мнозинство не се управлява,“ заяви Георги Георгиев от ГЕРБ.

Според него най-голямата група в СОС е готвила „червена сватба, която се провалила заради изневяра на жениха“. ГЕРБ също не издигнаха кандидат за председател на общинския съвет, а от ИТН предложиха Пламен Данаилов.

Кметът Васил Терзиев се включи в дискусията с критична реакция, като заяви, че когато се говори за отговорност, трябва да се има предвид, че липсват над 70 млн. лева, с които да се разплатят по проектите за водния цикъл. В сметките на общината пари за това няма, стана ясно от думите на Терзиев.

„Нула лева по сметките – това е наследство, с което аз трябва да се разправям. Това са 70 млн.лв., които няма как да платим и когато говорим за отговорност, редно е да поемете отговорност сега, за да не ги загубим. Да приемем план сметката, а после ме бламирайте, ако искате, за бюджета,“ заяви Терзиев в отговор на критиките от ГЕРБ, че нямат конкретика относно парите, които София рискува да загуби.

Терзиев допълни, че е изпратил презентация с всички числа до общинския съветник от ГЕРБ Антон Хекимян, предстои да бъде изпратен и цялостен доклад.

Става въпрос за интересите на софиянци – да, ще си говорим, но не може, когато чукат проблеми на вратата, да ми се вменява отговорност за стари проблеми – това няма да го приема. Това, че някой е в опозиция, не е амнистия,“ заяви Терзиев, който призова общинските съветници да подкрепят временно кандидатурата на Грети Стефанова за председател на СОС.

Той припомни, че без решение на СОС няма как да се прехвърлят средства от други пера, така че да се осигури необходимата сума, дори по сметките на общината да има „1 млрд. лева“.

Въпреки оттеглянето на Борис Бонев третият опит за избор на председател на СОС се провали (Обновена)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024