Работещи в "Автомагистрали" блокират "Тракия" и "Хемус" заради неизплатени 37 млн. лв. Снимка: © Getty Images

Работещите в „Автомагистрали – Черно море“ подготвят протест и пътни блокади от 10:30 ч. в петък заради неизплатени месечни възнаграждения.

Те ще блокират движението по Автомагистрала „Хемус“ – пътен възел Белокопитово, по АМ „Тракия“ – около 165 км, и по пътя между Шумен и Търговище. Работещи в държавното дружество блокираха и центъра на София с протест на бул. "Дондуков".

Демонстрантите не дават конкретен отговор докога ще продължи блокадата по магистралите, като заявяват, че „всичко зависи от управляващите“, а не от тях самите.

„Протестът не е политически, не искам да се политизира. Той е изцяло синдикален. Ще направим всичко необходимо, дори ако са крайни мерките“, заяви представител на протестиращите синдикати пред Нова ТВ.

Причината за протеста са неизплатени от държавата над 37 милиона лева за ремонта на АМ „Тракия“.

„Той е планиран още през 2020 г., имаше осигурено финансиране. Ние имаме договори, изпълнили сме нашата част и си искаме парите, които сме изработили. Нашият договор е с „Автомагистрали“, но не знаем дали те имат парите. Щом видяхме какви авансови плащания са правили, се надяваме да намерят тези 37 милиона“, заявяват протестиращите.

„Ние сме изпълнили тези обекти – единият през април, другият през май. Вече и двата по АМ „Тракия“ са в експлоатация, а забавянето на плащанията е 3-4 месеца. Спираме работа по останалите обекти, защото хората нямат заплати и търсят друга алтернатива“, добавят те.

Според регионалния министър Виолета Комитова - "Автомагистрали - Черно море" са станали жертва на предоговаряне, извършено от страна на бившето управление на държавното дружество.

„Те си търсят парите, а ние закъсняваме – това е истината. Те имат договор, който е в онази обща тема със свръхдоговарянето. Нашето търговско дружество е дало работа на фирми, без да има осигурено финансиране. Днес ние сме изправени пред много сериозен юридически проблем – при тези договори, при които не е осигурено финансирането, ако имахме всичките пари, дори и да платим, влизаме в хипотеза да нарушим няколко закона. Смятаме да питаме прокуратурата дали имаме право да плащаме по този договор, дали той е състоятелен. Сега чакаме и актуализация на бюджета. Искаме бюджет 1,5 млрд. лв., за да си разплатим всички сметки за тази година.", заяви Комитова.

От началото на юли „Автомагистрали“ има ново ръководство – от трети опит Валентин Вълков беше вписан като изпълнителен директор на мястото на Стоян Беличев, който беше освободен от Виолета Комитова.

Уволненията в "Автомагистрали" бяха направени след одитен доклад на Сметната палата, от който се установяваха серия от нарушения на финансовите правила. Компанията е изплащала авансово големи суми към подизпълнители по отсечка от АМ "Хемус" на обща стойност 1,8 млрд. лв. и по други договори за укрепване на свлачища, от които е изпълнен само един обект.

В края на юни „Автомагистрали“ обявиха в отворено писмо, че е пред финансов колапс заради решението на Виолета Комитова да блокира банковите им сметки във всички търговски банки, заради което не са успявали да изплащат редовните месечни възнаграждения на служителите си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руският патриарх обяви, че народът му живее в свободна страна

Патриарх Кирил призова руснаците да се молят за Владимир Путин

13:28 - 11.12.2023
Важно днес

Борисов пое ГЕРБ-София на ръчно управление

Смяна на ръководството след неуспеха на изборите

13:07 - 11.12.2023
Живот

Мъск възстанови акаунта на скандалния конспиративен теоретик Алекс Джоунс в Х

Мъск призна, че този ход ще бъде "финансово лош за X", но "принципите са по-важни от парите".

12:26 - 11.12.2023
Живот

Ваня Григорова, "Чалга" и Ед Шийрън: Какво са търсили българите в Google през 2023 г.?

Кандидат-кмет e най-търсената личност в българския Google

12:02 - 11.12.2023
Култура

Продуцентката Мира Сталева е първата българка в борда на Европейската филмовa академия

Българка връчи четири от годишните награди на Европейската филмова академия

11:10 - 11.12.2023
Живот

Повече от 570 преподаватели от "Харвард" подписаха петиция в защита на президента Клодин Гей

Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение на правилата

10:32 - 11.12.2023