Радан Кънев: Фицо е безкрайно далеч от сформиране на кабинет Снимка: © Screenshot

С 42 от 150 депутати Роберт Фицо, чиято лява и проруска партия спечели изборите в Словакия, е безкрайно далеч от сформиране на кабинет, а шансът той да е премиер е по-скоро нулев.

Така коментира резултатите от парламентарните избори в страната евродепутатът от ДБ Радан Кънев с публикация в профила си във Фейсбук.

"Заедно с партия "Глас" на бившия си съпартиец Петер Пелегрини (лява, но откровено проевропейска и антикремълска) също нямат мнозинство. Нужни са им откровените фашисти от SNS, Националната партия, но съюз между Пелегрини и тях е изглежда невъзможен.", допълва Кънев.

По думите му "Фицо получава същия резултат като преди три години, въпреки че беше в удобна опозиция на едно слабо правителство и разделено мнозинство."

"Словакия е и държавата с най-силна и успешна кремълска пропаганда след България. И все пак се затвърждава тенденцията за проруски партии да гласуват около 1/4 от избирателите...", пише още Кънев.

В резултатите от вота той не вижда "нищо общо с тримуфа на популистите, за който жаднее Корнелия и от който треперят медиите на Запад."

"Очакван блокаж на парламента, от който има два видими изхода - нови избори или много сложна управленска формула (надали ще я наричат "сглобка") между Михал Симечка, Пелегрини и някои измежду десните реформистки формации...", добавя той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024