Снимка: © facebook.com/radan.kanev

Премиерът Бойко Борисов каза, че управлява кризата „майсторски“ и може да се окаже, че подходът на България по отношение на здравните мерки, финансите и икономиката е „най-правилен“. Според евродепутата от ЕНП/ДБ Радан Кънев - фактите показват друго – че 2020 е провал за управлението, а най-видимият показател е значителното увеличение на смъртността в последното тримесечие на годината заради Covid-кризата.

„Гледах Ви, г-н Бойко Борисов, да казвате, че "майсторски управлявате кризата". Проверих и данните за смъртността през 2020 г., които показват, че неадекватното и закъсняло поведение на управляващите е струвало близо 15 000 български живота за последните два месеца на годината, през които България бележи световен рекорд по смъртност. Показват също, че безкрайно закъснелите мерки работят - и тези животи е можело да бъдат спасени“, написа Кънев във Facebook.

Борисов без маска: Ще се окаже, че България най-правилно е управлявала здравните мерки

Той се позовава на данните от Националния статистически институт, които показват, че смъртността през ноември и декември е много по-висока от отчетената през 2019 г. В нито една през последните шест години не се наблюдава толкова висок пик на смъртните случаи в този период. В две от последните седмици на 2020 те достигат до над 4500.

За сравнение - между 44-та и 51-ва седмица на 2019 г. починалите българи са 16391. За същия период на 2020 г. броят стига до 31425. Разликата между двете стойности е малко над 15 000 повече починали хора на годишна база в периода на най-тежкия натиск върху здравната система.

Точно през тези месеци България регистрираше средно по над 100 и повече жертви на Covid-19 на дневна база, като достигна до първото място в ЕС по смъртност от коронавирус на 100 хиляди души от населението. След като бе наложен локдаун до 31 януари, заболеваемостта намаля – сега сме на 24-то място в ЕС, както и на трето по смъртност.

Радан Кънев пише, че се е запознал с плановете за ваксинация в държави като Чехия и Германия, които след около десет дни ще започнат имунизации на най-възрастните хора – тези на 80+ години. „И чух министър Ангелов, който предвижда у нас да започне… в края на май“.

В понеделник здравният министър каза, че очаква масовата ваксинация да започне през февруари или март, когато пристигне препаратът на Moderna. Допълни, че процесът ще стартира с имунизация на най-възрастните, защото „сме им длъжници“.

Сред аргументите на Кънев за провала на управляващите през 2020 е и фактът, че България е сред трите страни – заедно с Кипър и Хърватия, които не използват инструмента за борба с икономическите последици от пандемията, наречен SURE. Европейският инструмент с цел смекчаване на рисковете от безработица при извънредни обстоятелства действа като втора защитна линия, като подкрепя схемите за работа с намалено работно време и други подобни мерки, за да помогне на държавите от ЕС да защитят работните места и, съответно, хората от загуба на доходи.

„Не подкрепят самонаетите лица – свободни професии, търговци, занаятчии, собственици на семеен бизнес. Участвах активно в подготовката на този инструмент и знам колко усилия положихме, за да бъдат включени самонаетите“, написа евродепутатът.

„Прочетох внимателно и т.нар. "Национален план за възстановяване". И виждам, че той не отговаря на никои от заложените от ЕС цели и критерии на NextGenerationEU“, добави Кънев. Тези цели включват рестарт на икономиката след Covid-19, изпреварващо технологично и цифрово развитие и адаптация към нисковъглеродната икономика на „Зелената сделка“.

„Не, господин Борисов. Нищо майсторско няма в управлението на кризата. 2020г. беше провал - не просто за Вас, а заради Вас - за цялото ни общество“, допълни евродепутатът.

„Точно това безобразно самохвалство провали постигнатото със здравните мерки от началото на 2020г. И закопа икономиката в летния сезон, когато трябваше да тръгне нагоре. Явно нищо не е научено“.

По думите му - в началото на 2021 г. националните задачи остават неизпълнени - успешна ваксинация на възрастните и болните, спасяване на малкия бизнес в кризата, възстановяване на икономиката и ускорено развитие на модерна зелена икономика.

„Тези задачи явно не са Ви по силите. Затова има и още една - изработване на национална спасителна програма и изграждане на управленски екип, който да я приложи, след като Вие бъдете отстранен от власт.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката