Радан Кънев призова ППДБ и ГЕРБ да атакуват хомофобския закон пред Конституционния съд Снимка: © European Union

Евродепутатът Радан Кънев (ДБ/ЕНП) осъди приемането на промените, с които беше вкарана забрана за "пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация" в Закона за предучилищното и училищно образование.

Той призова своите колеги от ПП-ДБ и "проявилите достойнство и нормалност депутати от ГЕРБ" да сезират Конституционния съд срещу приетите текстове и "особено срещу дефиницията на "Нетрадиционна сексуална ориентация". Част от нея се оказа преписана от Wikipedia, друга част влиза в смислови противоречия с основния си замисъл.

Кънев описва гласуваните текстове, внесени от "Възраждане", като краен предизборен популизъм и "опасна юридическа нескопосаност".

"Комбинацията от изострен, дори истеричен, публичен дебат и нескопосан правен език създава реална опасност от системно нарушаване на индивидуални човешки права на хора с различна сексуална ориентация, и особено - изключително опасен психологически натиск върху гей ученици и младежи. И това на фона на съществуващата и системно насаждана през различни медийни канали агресия срещу гей младежи, която нерядко през последните години прераства в заплаха срещу тези, които не прикриват различната си ориентация, пряко физическо насилие и няколко убийства, очевидно мотивирани с омраза на основа сексуална ориентация", пише той в посланието си във Facebook.

Кънев критикува ГЕРБ като основната отговорна парламентарна група за допускането на този пробив на "Възраждане" - но отправя критики и към ПП-ДБ.

"(ГЕРБ) От страх, популизъм или сложни сметки за политическо препозициониране - обслужиха "Възраждане" и превърнаха маргиналната им пропаганда в законодателство. В много по-малка степен отговорност носи и моята политическа сила - ППДБ, която прояви пасивност в дебата, колебливост в гласуването на първо четене и в други случаи - склонност да пренебрегне политиката на пълна и безусловна изолация на "Възраждане" от политическия дебат, т.нар. "санитарен кордон", който безпощадно опасва келявата парламентарна група ЕСН, в която "Възраждане" членува, в Европейския парламент", пише той.

Кънев съобщава още, че смята да сезира и Европейската комисия, и групата на Европейската народна партия (в която членува ГЕРБ), за да се направи оценка на съответствието на новите текстове с правото на ЕС.

Как и кои депутати за "европейско развитие на България" гласуваха хомофобския закон на "Възраждане"

Кои депутати от ПП-ДБ гласуваха "за" и "въздържал се" хомофобския закон


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел нападна Ливан и започна "нова фаза на войната" срещу "Хизбула"

Израел започна да нанася удари по цели в Ливан в поредна ескалация на напрежението

20:01 - 19.09.2024
Важно днес

Законът на "Възраждане" за чуждестранните агенти се провали в ръководената от тях комисия

Законопроектът беше отхвърлен още на първо четене и събра подкрепа само от "Възраждане"

19:03 - 19.09.2024
Живот

Висша мода по халат: Риана, Изабел Юпер и новата мания по комфортни дрехи

Нова тенденция превръща халатите за баня в облекло от висшата мода

18:50 - 19.09.2024
Технологии

Huawei представи 14 нови смарт часовника. Сред тях и за 24-часово следене на кръвното

И тази година Huawei избра Барселона, за да представи новите си смарт часовници

17:50 - 19.09.2024
Важно днес

ЕС праща 160 млн. евро на Украйна, взети от замразени руски активи

Средствата ще отидат за хуманитарна помощ и ремонти на енергийната инфраструктура

16:44 - 19.09.2024
Текстове от партньори

Player 0.0 е първото по рода си виртуално състезание за почитателите на F1®, в което най-добрият шофьор е този, който не пие

Участниците ще се състезават на специални симулатори за място на световния финал, където ще могат да се изправят срещу трикратния световен шампион във F1® и официален посланик на Heineken® 0.0 Макс Верстапен

16:31 - 19.09.2024