Радан Кънев: Единственото възможно евроатлантическо мнозинство е онова, в което ГЕРБ не доминира, а ДПС отсъства Снимка: © Screenshot

Единственото възможно евроатлантическо мнозинство, което може да се сформира, е това, в което ГЕРБ не доминира, а ДПС отсъства. Такава позиция изрази евродепутатът от ЕНП/"Демократична България" Радан Кънев в интервю пред БНТ.

Според него ГЕРБ имат възможно мнозинство без десницата и видимо желаят да го използват, за да постигнат някакви цели като например да имат председател на парламента. Миналата седмица депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов беше избран за поста с подкрепата на своята партия, както и тази на ДПС, БСП и "Български възход".

"Ние знаем как работи ГЕРБ - и при Цецка Цачева, и при Цвета Караянчева,и при Вежди Рашидов председателят на парламента се казва Бойко Борисов", заяви Кънев.

Той каза, че партиите, които са допуснали ГЕРБ да контролира председателското място в парламента, ще носят "много голяма отговорност за това, че в Банкя ще се решава как ще се ръководи българският парламент".

Кънев изтъкна и това, че ГЕРБ не смее да управлява с мнозинството, което свали кабинета "Петков", защото то не може да проведе успешно управление. Правителството на Кирил Петков стана първото такова в новата история, свалено с вот на недоверие. Срещу него гласуваха депутатите на ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане".

Евродепутатът каза, че политическата криза в страната не е от вчера, а от лятото на 2020 г. и оттогава не може да се намери решение за нея, като и в момента никой не говори за излизане от кризата, а само за "евентуално скърпване на положението през зимата".

"Политическата дейност е много по-отговорна. Много често чувам, че трябва да гласуваме законите по Плана за възстановяване, а после да разтурваме колибата. Този манталитет да отметнем една работа, за да усвоим едни европейски пари, е покъртителен. А никой не ни е казал кои са тези закони. Никой не е обсъдил какво трябва да се промени", коментира Кънев.

Според него, за да има бъдеще ГЕРБ, партията трябва сама да се отдръпне от "изкушенията на парите" и да спре да мисли за министерствата като начин за усвояване на пари.

Близостта между ГЕРБ и ДПС

Радан Кънев смята, че със срещата на контактната група за съставяне на мнозинство, водена от Росен Плевнелиев и Соломон Паси, е направен опит да се "легитимира ДПС в очите на десния избирател".

"ГЕРБ-ДПС иска да сформира правителство и намига надясно. Това намигане, което търси подкрепа от блок, в който е ДПС, е смешна история. Това е анатема за десния избирател", заяви той.

Кънев хвърли и още съмнения върху евроатлантическата ориентация на ДПС с история за почетния председател на партията Ахмед Доган.

"2015 г. по Коледа Ахмед Доган се напи, дръпна една реч, с която десет пъти целуна пръстена на Путин, изхвърли цялото ръководство на ДПС, защото то се опитваше истински да бъде прозападно по времето на Местан. ДПС е евроатлантическа партия в зависимост от това как се е събудил Ахмед Доган. И при всяко положение е партия, която гледа на югоизток", каза той.

Външната политика на служебния кабинет

В очите на евродепутата Радан Кънев външната политика на България се управлява "ужасно" от служебния кабинет и това поставя страната "под риск от опасна външнополитическа изолация в рамките на съюза". Той смята, че геополитическото позициониране на президента Румен Радев е изключително опасно.

Кънев сравни работата на Европейския парламент с тази на Народното събрание и изтъкна - въпреки че в законодателния орган на ЕС работят политици с различни мнения и виждания, там успешно се сформират 3, а понякога и 4 мнозинства по различни теми, които на партиен принцип не са изобщо очевидни. Той каза, че това трябва да бъде възможно и в българския орган.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия изгражда голяма военна база в окупирания Мариупол

Русия укрепва военното си присъствие в окупирания украински град Мариупол, показват сателитни снимки

18:37 - 03.12.2022

Сериалите и филмите, които ще гледаме през декември в HBO Max

Селекция от най-добрите заглавия, които ще бъдат достъпни в HBO Max през декември

17:45 - 03.12.2022

Кампанията "Генератори за Украйна" събра 393 хил. лв. в помощ на украинците

Най-малкото дарение е за 1 евро, а най-голямото за 30 хил. лева.

16:35 - 03.12.2022

"Досиетата Twitter": Мъск опита да разкрие случаи на цензура. Те се оказаха не толкова тайни

Мъск каза, че "обществото заслужава да знае какво наистина се е случило". То обаче знае отдавна

15:21 - 03.12.2022

Борисов: ГЕРБ ще предложи правителство от експерти, които да стабилизират страната

Лидерът на ГЕРБ публикува и снимки от срещите си с европейски лидери от срещата на ЕНП в Атина

14:50 - 03.12.2022

Реакциите след изолацията на България от Шенген: Най-голямата руска победа след избора на Радев за президент

Експерти и политолози коментират решението на Нидерландия да лиши България от членство в Шенген

13:21 - 03.12.2022

Борисов се появи във въпрос за корупция в нидерландско куиз шоу

Кои са тези десет политически личности, заплетени в скандали за корупция? Жокер: Един от тях е Бойко Борисов.

12:42 - 03.12.2022

Опит за кражба на графит на Банкси в Украйна: Хора се опитаха да отмъкнат творбата от разрушена сграда

Творбата на Бански на жена с противогаз и пожарогасител е станала обект на посегателство

11:00 - 03.12.2022

Коледа пред Народния - 3D мапинг в розово и ансамбъл "Българе"

Тържеството започна със запалване на елхата от кмета Фандъкова

10:34 - 03.12.2022