"Радарна аномалия" бе засечена над САЩ часове след свалянето на неидентиициран обект в небето над Канада Снимка: © Getty

Въздушното пространство над щата Монтана вече е отворено, след като по-рано тази нощ Американското управление за гражданско въздухоплаване съобщи, че то се затваря заради наличието на обект, който "би могъл да взаимодейства с въздушния трафик", предаде Франс прес.

Северноамериканското военновъздушно командване (НОРАД) е регистрирало "радарна аномалия" над Монтана и е изпратило изтребител да проучи обстановката, но не е бил "идентифициран обект" да прелита над щата. Военните продължават да следят ситуацията.

Представителят от Монтана Мат Розендейл написа в Twitter профила си, че въздушното пространство е затворено поради „обект, който може да повлияе на търговския въздушен транспорт“.

Това се случва няколко часа след като американски изтребител свали неидентифициран обект, летящ в небето над Канада в събота.

Новината дойде от канадския премиер Джъстин Трюдо, който написа в профила си в Twitter, че стрелбата е извършена над Юкон в северната част на страната.

Според канадското правителство самолетът, свален над Северна Канада, е имал "цилиндрична форма".

"Беше на височина от 12 км", каза канадският министър на отбраната Анита Ананд на пресконференция в събота вечерта.

Според първоначалните данни той е бил по-малък от предполагаемия китайски шпионски балон, който беше свален от небето от американските военновъздушни сили край бреговете на Северна Каролина преди седмица. Обектът, летящ на височина от 12 000 метра, навлезе незаконно във въздушното пространство на Канада и представляваше заплаха за безопасността на гражданската авиация.

В петък американските военни свалиха летящ обект край бреговете на Аляска. Операцията по спасяването на останките от този обект продължи и в събота, тъй като се провежда върху лед и е затруднена от студа, снега и тъмнината в най-северния американски щат.

Пентагона не успя да предостави никакви подробности за обекта, "включително неговите възможности, предназначение или произход".

И в двата случая първоначално нямаше яснота нито за произхода, нито за мисиите на обектите. И двата бяха спуснати от небето на почти една и съща надморска височина и и двата напомнят изстрелването на китайския балон миналата седмица.

Неговият еднодневен полет над Щатите доведе до скандал между Вашингтон и Пекин. В крайна сметка миналата събота американски изтребител свали балона на източното крайбрежие на САЩ.

Вашингтон заяви, че сваленият балон е бил част от флота шпионски балони, които са прелетели през 5 континента. Китайските власти отхвърлиха обвинението в шпионаж и казаха, че става дума за граждански балон с метеорологични цели, който се е отклонил от курса.

САЩ обаче категорично отхвърлиха това обяснение и настояха, че това е шпионски балон.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024