Снимка: © Булевард България

В деня, в който БСП ще върне третия мандат за съставяне на правителство на Румен Радев (5 май), президентът ще започне консултации с парламентарно представените партии и коалиции, за да се запознае с предложените от тях номинации за нов състав на ЦИК. 

Държавният глава утвърди с указ правилата за провеждане на публични консултации и процедура за назначаване на състава на Централната избирателна комисия, съобщиха от пресцентъра на президентството. Малко след това от ГЕРБ дадоха втора пресконференция в рамките на деня, на която съобщиха, че не са имали информация, че държавният глава ще издаде указ от днес за 5 май. Тома Биков нарече Изборния кодекс "срамен" и "смешен".

Публичното изслушване на предложенията, направени от парламентарно представените групи, ще започне от 14 ч. на 5 май (сряда). Срещите на „Дондуков“ 2 ще се излъчват на живо в сайта на президентството.

До излъчване на нов състав на ЦИК се стигна след приетите промени в Изборния кодекс, предложени от „Има такъв народ“. Комисията ще се състои от 15 членове, вместо досегашните 18, като отпада възможността партиите, представени в Европарламента, но не и в българското Народно събрание, да излъчват свои представители в нея.

Членовете ще се назначават с указ на президента по предложение на партиите. Условието е това да става след публични консултации в президентската институция.

Промяната породи критики от страна на ГЕРБ, защото беше обнародвана от Радев много бързо и първата политическа сила обяви, че той не е дал време дори да се направи призив да наложи вето. „Доживяхме ГЕРБ да призовава президента Радев да наложи вето – това е нечувано, невиждано“, каза в събота държавният глава.

От ГЕРБ твърдят, че Радев ще избира състава на ЦИК, но той твърди, че това са „инсинуации“, които представляват „евтина пропаганда“. „Президентът не избира, а назначава с указ членовете на ЦИК, посочени от Народното събрание. Не мога нито да посоча, нито да избера когото и да било за член на Централната избирателна комисия. Парламентарните групи номинират председателя, заместниците, членовете. Разликата са обществените консултации, които ще са в президентството. Така беше в закона и до 2014 - няма драма, а евтини спекулации“, обясни той.

Радев: Инсинуациите, че президентът избира ЦИК, са евтина пропаганда

В понеделник от ГЕРБ отговориха, че новият Изборен кодекс е "законодателен тероризъм" (б.а. - препратка към изказване на Крум Зарков, БСП). "Това се случва 2 месеца преди новите парламентарни избори. Ако ние бяхме направили такъв погром, вие, журналистите, щяхте да ни унищожите", каза Тома Биков на втората пресконференция на ГЕРБ през деня. 

"Всички анализатори щяха да кажат, че правим фалшификация на изборите. Сега виждаме опит да спечелят определени политически сили от кръга на Румен Радев, промените се правят и за да може в крайна сметка той да спечели втори мандат като президент. Това може да доведе до провал на изборния процес, а политическата криза да премине в конституционна", твърди Биков.

Той казва, че критериите, според които Радев ще избира дали да назначи даден член на ЦИК, са "неясни". "Това руши доверието в изборния процес".

По-рано днес премиерът в оставка Бойко Борисов също контрира Радев, че „целта е ЦИК да се даде в ръцете на кандидата за президент“. "Тук е големият парадокс – ЦИК се назначава от Радев. Парламентарните групи обаче не му направиха методология, за да е диктатът пълен. А сега какво ще прави той? Кой ще е председател? Трябва да е от най-голямата сила. Как Радев ще назначи председател, зам.-председатели? Ако не му дадат удобните хора, той дали ще ги назначи? Това е абсолютно погазване на всички принципи“, твърди лидерът на ГЕРБ, без да дава конкретни аргументи как законът ще бъде нарушен.

На 5 май БСП ще върне третия мандат за съставяне на кабинет на Радев, което означава, че той ще назначи служебно правителство и ще насрочи нови избори в рамките на до 2 месеца.


Борисов: Ще изправя срещу Радев умен и красив кандидат, но няма да съм аз

Някой трябва да кара


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев и Йотова полагат клетва и започват втория си мандат

Президентът ще се обърне към нацията от трибуната на Народното събрание

Пореден случай на агресия срещу медици, Сербезова призова за "уважение, а не терор"

Мъж е задържан, след като нахлу в Covid-отделение в Русе и се спречка с лекари

Лена Бориславова: Прокуратурата забравя, че власт власт възпира

"КПКОНПИ няма да е едноличен, а колективен орган"

След уволнението в "Автомагистрали": "Задкулисието се връща през задния вход"

Десислава Христова уличи новия шеф на АПИ във връзка с проблемна фирма от "инхаус" поръчките

Microsoft купува създателите на Call of Duty и World of Warcraft за $69 млрд.

Това е най-голямата сделка по придобиване в историята на Microsoft