Снимка: © bTV

Премиерът в оставка Бойко Борисов критикува приетите промени в Изборния кодекс по предложение на „Има такъв народ“, с които се въведе изцяло машинно гласуване в големите секции и които гласят, че ще има нова Централна избирателна комисия, назначена от президента – по предложение на парламентарните групи. Борисов обяви, че няма да атакува промените в Конституционния съд.

По време на пресконференция на ГЕРБ в понеделник той прогнозира, че няма да има ново правителство и след предсрочни избори. Те стават неизбежни, след като БСП обяви, че ще върне третия мандат на президента Румен Радев. Според премиера в оставка – целта на изборните промени е да се „обслужи“ държавния глава преди президентския вот през есента.

Той обяви, че на изборите за президент ще изправи срещу Радев кандидат, който е "умен, красив, с опит, приет на Запад, с добри отношения на Изток, коренно различен от сегашния разединител на нацията". "Няма да съм аз", каза Борисов, но не обяви кого има предвид.

„В тази ЦИК, по време на изборите, ГЕРБ беше малцинство, там бяха представителите на БСП, на ДПС, на „Да, България“. Добре се възползваха като непарламентарна група да имат членове на ЦИК, защото имаха евродепутати. Сега ВМРО изпаднаха от Народното събрание и те веднага побързаха да закрият възможността членове на ЦИК да имат партиите с евродепутати. Искам да покажа само какви демократи са“, атакува опонентите си Борисов.

„Не може Нинова да каже по-бързо да закриваме парламента, щото Борисов продължава да управлява. Повече от месец мина, господа. Да си бяхте направили правителство проформа. Сега сте пак проформа и обслужвате Радев. Неслучайно не приеха мажоритарния вот, а сложиха една думичка отпред, че ще има такъв при редовни избори. При този насипен парламент - кога ще има пълен мандат? Никога. Така че и тук хвърлиха прах в очите на хората – че някога би имало“, каза премиерът в оставка.

От "Има такъв народ" поеха ангажимент да приемат промени за мажоритарно гласуване, но не сега, когато се очертават предсрочни избори, а в "по-спокойна обстановка".

„А партийната субсидия? Как решиха в парламента да отпадне. Нали това им беше предизборната програма?“, добави той.

Предложението на „Има такъв народ“ за намаляване на партийната субсидия от 8 лв. на 1 лв. не мина на първо четене в Правната комисия преди седмица. Сред противниците на промяната бяха БСП и ДПС.

В пленарна зала се гласуваха промени, при които новата ЦИК ще се състои от 15 членове, вместо досегашните 18 – отпада възможността партиите с евродепутати, които не са в парламента, да излъчват свои представители.

Преди два дни президентът Румен Радев отговори на притесненията, че ще избира ЦИК, с думите: „Инсинуациите, че президентът избира ЦИК и придобива някакви нови права, са евтина пропаганда. Президентът не избира, а назначава с указ членовете на ЦИК, посочени от Народното събрание“.

Радев: Инсинуациите, че президентът избира ЦИК, са евтина пропаганда

В понеделник Борисов отговори: „Целта беше една една-единствена – ЦИК да се даде в ръцете на кандидата за президент. Тук е големият парадокс – ЦИК се назначава от Радев. Парламентарните групи обаче не му направиха методология, за да е диктатът пълен. А сега какво ще прави той? Кой ще е председател? Трябва да е от най-голямата сила. Как Радев ще назначи председател, зам.-председатели? Ако не му дадат удобните хора, той дали ще ги назначи? Това е абсолютно погазване на всички принципи“.

„Има една още по-смущаваща терминология, която се въведе. Затова от сутринта умувам с юристите и хората, които са били в парламента. Какво значи в един закон да напишеш „при възможност“? Видеонаблюдение ще има при възможност. Кой ще определи тази възможност? Ще имаме състезание, при което единият отбор ще разполага и със съдиите. По какъв критерий ще казваш – в тази секция ще има, в тази не? По-слаби резултати имам тук – хоп, ще сложа видеонаблюдение. Тук имам по-силни – няма да слагам“, твърди премиерът в оставка.

„Какво значи 100% машинно гласуване? Кога ще направят обществената поръчка и ще купят нови машини. Дали вече е избрана фирмата, която трябва да ги достави? Това за мен не е новост, новостите ще дойдат за българския народ, като видят истината с очите си. Как ще разнесат машините в Америка, Австралия, Азия? Лодки, платноходки, самолети? Там къде ще ги инсталират, кой ще наблюдава? Или там са създали организация за фалшифициране? А хакери няма ли да има, няма ли да ни атакуват?“, попита Борисов.

Именно депутатите от ГЕРБ въведоха машинното гласуване през 2020 г. и тогава то стана повод за обвинения от страна на ДПС, че "Борисов е указал на ГЕРБ да създадат хаос с промените в Изборния кодекс".

Премиерът в оставка заяви, че фирмата, която доставя хардуера за машинното гласуване в страната ("Сиела Норма"), е спонсор на "Да, България". Ивайло Мирчев от ДБ опроверга това твърдение във Facebook и го нарече "абсолютна лъжа". "Нито фирмата, нито собственикът ѝ са сред дарителите ни. В пресконференцията си днес Борисов изрече десетки лъжи, направи серия внушения, които бяха безкритично приети", написа Мирчев.

Според промените в Изборния кодекс, приети от Народното събрание, машинно гласуване ще има изцяло в секциите с повече от 300 избиратели в страната и в чужбина. Хартиени бюлетини ще се ползват само при извънредни обстоятелства.

„Виждам как още десетки милиони пари на данъкоплатеца ще изтекат и тогава пак няма да се направи правителство, ще има служебно правителство на Радев. Те не искат да правят кабинет, бягат от отговорност. Затова предложихме кабинет, те не искаха да говорят с нас. Не искаха и с Трифонов. Явно не искат и с БСП. А след 2 месеца кой ще ни оправи отношенията, когато имаме разединител на нацията, а не обединител (б.а. - Радев)? Защото ще плащаме и за президентските избори“, каза Борисов, който няколко пъти намираше повод да не се яви на изслушване в Народното събрание.

Той поиска Румен Радев и лидерите на другите партии да излязат с позиции срещу задържането на руския опозиционер Алексей Навални и срещу санкциите, които Русия наложи на председателя на ЕП Давид Сасоли и на вицепрезидента на ЕК Вера Йоурова.

„Крещящо мълчание от кандидата за президент Радев, от депутата Трифонов. Ще кажат – не е наша работа. Когато не ви е изгодно... Ние сме с гласувана оставка от вашия парламент, отстранени сме от там, но умишлено ни държите“, твърди все още изпълняващият управленски функции премиер в оставка.

Той коментира и темата с върналия оставката си като президент на БФС Борислав Михайлов: „Нали и за това не ме държите отговорен?“.


Бербатов вкара полъха на промяната, Михайлов затръшна прозорците

Някой трябва да кара


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени