Радев "се преклони" пред лекарите на фона на протестите на спешна помощ

“Днес съм тук, воден от дълбокото си преклонение пред всички вас. Вие, лекарите, сте посветили живота си на най-сложната сфера. Вие притежавате най-важните човешки ценности, защото без вас няма как да се развива всяка друга обществена сфера".

Това заяви президентът Румен Радев по време на церемонията по връчване на наградата “Лекар на годината” за 2022 г.

“COVID пандемията ни постави в ситуация да преосмислим своето здраве и отношение към нас самите”, каза още Радев и допълни, че трябва да се действа повече по "Плана за възстановяване и устойчивост", тъй като има много кратко време за реализацията му.

“Трябва да имаме ясни принципи, които да работят в полза на гражданите, да имаме нова апаратура, такава бързина, чрез която Бързата помощ да достига до всеки човек. Трябва да се развие нова система за профилактика, диагностика и превенция, за да не се прибягва до нуждата от редица посещения в болниците”, каза още Радев.

Изявлението му се случва на фона на масови лекарски протести в цялата страна.

Основна причина за недоволството са ниските заплати в сектора и условията на работа. В София демонстрацията започна пред сградата на Българската народна банка. С шествие по жълтите павета, протестът се премести под прозорците на Народното събрание. При медиците слезе депутат от парламентарната група на „Възраждане”. Демонстрацията прерасна в автошествие по ключови столични булеварди.

„Искаме повишаване на нощния труд, на купоните за храна, категорията труд”, каза Дияна Желязкова, медицински фелдшер в Тополовград.

От синдикат „Защита” заявиха, че са уговорени близо 10 милиона лева, с които да бъдат повишени заплатите през следващите месеци. И били получили уверение за още 45 милиона в бюджета за 2023 година.

„Да се надяваме, че поне тази работа ще свършат, ако не съставят правителство, в противен случай ще бъде опънат палатков лагер”, заяви Красимир Митов от синдиката.

В Русе, сред сериозните проблеми за работещите в отдалечените от областния град филиали, е липсата на транспорт до работа. Както и нищожната сума за храна.

Медицинските лица във Видин твърдят, че има сериозен недостиг на служители. Ако исканията им не бъдат чути, са в готовност да обявят и гладна стачка.

„Уж дават линейки, но това не са линейки, а преработени бусове за картофи и препарати, което няма нищо общо”, заяви д-р Емил Димитров.

Лекари и медицински сестри в Благоевград също поискаха спешни реформи. Заради сериозната липса на квалифицирани кадри в лечебното заведение работят огромен брой пенсионери. Медиците предупреждават - ако те се оттеглят, болницата ще блокира.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Financial Times: Високи заплати и оневиняване на заподозрени - как Кремъл за попълва войската си

Нова вълна на мобилизация, обаче, изглежда е въпрос на време

11:54 - 24.05.2024
Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024
Важно днес

Загинали и ранени, след като сграда рухна до плажа в Палма де Майорка

Има опасения, че има още затрупани хора сред отломките

10:02 - 24.05.2024
Важно днес

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

САЩ налагат по-строга политика за издаване на визи за "съучастниците в подкопаването на демокрацията в Грузия"

09:31 - 24.05.2024
Важно днес

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва празника с концерти и тържества в цялата страна

08:59 - 24.05.2024
Бизнес

IAB MIXX Awards 2024 оцени най-добрите дигитални маркетингови кампании през годината

Тази година над 70 заявки се съревноваваха на финала на IAB MIXX Awards Bulgaria 2024. Международното жури отличи най-добрите локални маркетингови кампании за изминалата година.

21:23 - 23.05.2024