Радев: Хора, които през живота си са стискали само детско пистолетче, a не нещо друго, вземат решения Снимка: © Screenshot

Докато в София тече заседание на Парламентарната асамблея на НАТО, българският президент Румен Радев отново заговори - този път от Швейцария, за опасност от ескалация на войната, която Русия води в Украйна. Той повтори предупреждението си, че дотам ще се стигне при изпращане на войски на алианса в Украйна.

Радев дори настоя:

"Призовавам всички народни представители и политици, които вземат решение за ескалация на напрежение, да преминат поне един месец на интензивна военна подготовка и да подпишат декларация, че ако се наложи, те ще воюват за България". Думите му дойдоха след срещата му с швейцарския президент.

Призивът дойде, въпреки че малко преди това след разговора си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в София служебният премиер Димитър Главчев обясни, че "никога не е обсъждано изпращането на български войници в Украйна". Тази реакция от Главчев дойде, след като Радев беше споделил тезата си и по време на посещението си в Унгария.

Радев заговори за "припрени реакции" на български политици, "които през живота си са стискали само детско пистолетче", че България няма да изпраща свои войски Украйна.

"Това са много сериозни неща, защото Русия казва, че си запазва правото да нанесе удари по тези държави. Аз се надявам да не стигнем до това, но трябва здрав разум и от двете страни. Защото стигне ли се дотам, няма никакво значение какви решения взема нашият парламент", каза Радев.

По думите му напрежението са насаждало както от изказванията и действията на политици, така и от медиите.

"Виждам истерични реакции на моите тези, които са последователни, ясни, принципни, които защитават националния интерес и би трябвало да срещат разбирането и подкрепата на нашите политици и издават всъщност страх и зависимости у някои хора," обяви още Радев.

В същото време, докато обяви други политици в истеричност, той отрече да търси насаждането на страх с тезите си, че въоръжаването на нападнатата от Русия Украйна няма да доведе до мир, а ще задълбочи конфликта.

"По никакъв начин не искам да плаша никого, но пак призовавам за трезв разум. Ако нещо не е ясно, нашите политици, които вземат решения, могат все пак да се допитат до експерти," каза още той, без да уточни дали има предвид себе си.

Думите на държавния глава идват на фона на приета по-рано декларация на Парламентарната асамблея на НАТО, с която алиансът иска да отпадне ограничението за Украйна да използва предоставено ѝ западно оръжие за поразяване на легитимни цели на територията на агресора Русия.

Отсъствието си от страната в момент, в който в София идва генералният секретар на НАТО, президентът обясни с отдавна планираните посещения в Унгария и Швейцария.

"Надявам се новината да не бъде "Радев избегна срещата със Столтенберг и че с него ще продължим конструктивния си диалог по време на срещата на върха на НАТО юни месец във Вашингтон," каза президентът.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Комисията "Нотариуса" изслуша представители на АКФ, но няма да може да покани Пеевски

Дневният ред за следващото заседание не беше приет поради липса на кворум

18:35 - 18.07.2024
Важно днес

Водещи демократи вярват, че Байдън вече ще се оттегли от надпреварата за президент

Почти две трети от демократите искат това да се случи, сочи ново проучване

18:26 - 18.07.2024
Важно днес

Радев, Вучич, Орбан и Алиев на приятелско кафе

Четиримата участваха на среща на европейски лидери във Великобритания

17:10 - 18.07.2024
Живот

Стачка на артисти може да саботира откриването на Олимпиадата в Париж

Хиляди артисти, наети за церемонията, са готови за протест

16:31 - 18.07.2024
Важно днес

Братът на Петьо Еврото едва не провали европейската заповед за арест на Паскал

Съдията го пита "Колега, Вие прокуратурата ли представлявате?"

16:11 - 18.07.2024
Важно днес

Системата се задейства, чак когато психично болният подпали дома си. Превенция няма

Психиатърът Владимир Сотиров говори за проблема, след като майка с психично заболяване държа децата си под ключ години наред

16:00 - 18.07.2024
Важно днес

Пожар е обхванал поне 12 къщи в чирпанското село Димитриево

Огънят тръгнал от мъж, решил да запали гуми в двора си

15:20 - 18.07.2024
Европейски дневници

Урсула фон дер Лайен си осигури втори мандат начело на ЕК с голямо мнозинство

Урсула фон дер Лайен е новият стар председател на Европейската комисия.

15:18 - 18.07.2024