Служебният премиер Димитър Главчев поема и поста министър на външните работи. Това става по негово предложение и след указ на президента Румен Радев.

Със същия указ е освободен досегашният служебен министър на външните работи Стефан Димитров, както и министърът на земеделието Кирил Вътев. Мястото на Вътев заеме досегашният директор на Държавен фонд "Земеделие" Георги Тахов.

Радев и Главчев трябваше да се срещнат в понеделник сутрин, за да обсъдят новата идея на служебния премиер за това кой ще управлява МВнР, след като поиска оставката на Стефан Димитров на първата седмица от мандата му, а кандидатурата на Даниел Митов бе отхвърлена от президента.

Междувременно от Министерския съвет съобщиха, че среща няма да има, а вместо това служебният премиер ще остави на държавния глава сам да реши дали да одобри предложението му за смяна на министрите на външните работи и на земеделието, като му изпрати официалните си предложения.

От президенството съобщават, че указът е бил подписан след разговори между президента и служебния премиер, но не уточняват дали имат предвид срещата им в петък.

Главчев сега ще поеме отговорността за Външно министерство, като съчетава позицията с премиерския си пост.

През уикенда Румен Радев иронично го разкритикува, че "все още не е разбрал с какво точно се е заел като премиер" и го посъветва да се "консултира", за да знае какво означава съвместяването на тези два поста.

Въпреки това Радев даде да се разбере, че след отстраняването на Даниел Митов от обсъжданията за МВнР повече няма да създава пречки пред състава на кабинета.

Решението на Главчев да се предложи за външен министър беше подложено на критика от страна на Георги Първанов (президент от 2002-2012), чийто външнополитически съветник и партиен съюзник в АБВ беше Георги Димитров - брат на служебния външен министър Стефан Димитров.

Първанов, който се появи в сутрешния блок на bTV след дълго затишие, обяви, че Главчев "не е готвен за такава длъжност". По неговите думи - Димитров е "много добър професионалист", а отношението към него е "меко казано, обидно".

Димитър Главчев обяви, че е изгубил доверието в Димитров, след като той се е оказал неоткриваем за премиера в продължение на денонощие в разгара на кризата след ударите на Иран срещу Израел от 13 април.

"Старите хора имат една приказка - доверието е като душата, веднъж напусне ли, няма връщане", каза Главчев по адрес на бившия служебен външен министър.

Даниел Митов беше още по-критичен спрямо действията на служебния външен министър за краткия период на управлението му в МВнР. Той обвини Стефан Димитров в това, че е "осакатил и напълно видоизменил" позицията на България по отношение на войната в Украйна - а запазването му от Румен Радев само потвърждава "проруската външнополитическа ориентация" на президента.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024