Радев обяви конституцията за "изнасилена", Пеевски му отговори: "Главозамаял се властолюбец" Снимка: © Screenshot

Президентът Румен Радев и председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски влязоха в задочен словесен конфликт, след като държавният глава отново нападна управляващите за приетите промени в Конституцията. Първият обвини мнозинството в парламента, че "изнасилва" основния закон, а вторият му отвърна, че това показва "раздразнението на един главозамаял се властолубец".

Част от новите текстове засягат пряко правомощията на президента във връзка със служебните кабинети. Атаката му обаче се фокусира повече върху това това, че отпада забраната българи, които имат и друго гражданство, да бъдат избирани за народни представители и министри.

"Мнозинството или не осъзнава в какви рискове ни вкарват, или правят тези промени за конкренти хора. Необходими са комплексни мерки, с които да се приобщават нашите сънародници зад граница - с дистанционно гласуване, със специален избирателен район. Явно апетитът им за власт не се побира в Конституцията и тя трябваше да бъде пренаписана. Тези промени неизбежно ще доведат до кризи", каза тази сутрин Радев, като отново изтъкна намерението си да сезира Конституционния съд в опит да спре реформата.

Той нарече Конституцията "изнасилена" от партньорите в управлението - ПП-ДБ и ГЕРБ, като не пропусна да обвини лидерите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" в съюзяване с модела, срещу когото са се борили доскоро.

"Съвсем доскоро лидерите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" се надпреварваха да тръбят, че Борисов и Пеевски са корупция, мафия и задкулисие и трябва да бъдат държани далече от властта. Днес те управляват заедно, изнасилват Конституцията заедно и заедно ще ни спасяват от корупцията. Това е толкова зловонно, че миризмата стига и до онези, които търсят всеки повод да ни спънат за Шенген", допълни президентът.

Според Радев промяната за двойното гражданство или не е домислена, или има за цел да вкара конкретни хора във властта.

„Или е специално за някакви хора в правителството, или пък вече имат набелязани хора, които ще влязат в управлението при ротацията или през следващи парламенти“, посочи държавният глава, който до скоро е бил на друго мнение.

Само преди четири години президентът е представил съвсем различна позиция по темата, припомни преди медиите депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Антоанета Цонева, която е заместник-председател на комисията за българите в чужбина.

На среща с българската общност в Ню Йорк през 2019 година държавният глава казва:

"Трябва да открием дебат за конституционни и законови промени, които да дават възможност на българи по рождение, придобили двойно гражданство в държави от Европейския съюз, а защо не и в развити демокрации като САЩ, Канада, Швейцария, да могат да се кандидатират за народни представители, президент и вицепрезидент, както е в болшинството развити държави".

Преди ден и вицепремиерът Илияна Йотова, и Димитър Стоянов от кабинета на Радев обясниха, че между двете му позиции - преди и сега - няма разминаване - предложението на държавния глава било различно от приетото.

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски реагира почти непосредствено след коментарите, направени от държавния глава.

Той призова Радев да "обърне светлината към президентската институция", припомняйки му негови думи, че "светлината, неизбежно побеждава мрака, стига да има хора с доблест и кураж, които да не се страхуват да се борят за нея". И добави, че "президентът Радев говори за корупция, първото, което трябва да направи е да се вгледа в себе си и около себе си".

"Думите на президента Радев показаха раздразнението на един главозамаял се властолюбец, на който е отнето пълновластието. Който с едноличното си управление, чрез безконтролните си служебни правителства доведе страната до политическа и икономическа криза, от които слава Богу изведохме България с евроатлантическото мнозинство в парламента. И с промените в Конституцията гарантирахме, че никога повече няма да има властелин, който да вреди на народа и държавата", се казва в позицията на Пеевски, публикувана във Facebook профила на пресцентъра на ДПС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел нанесе въздушни удари по град Рафах в ивицата Газа

Тел Авив смята, че в Рафах се намират значителен брой бойци на "Хамас", както и десетки заложници. 

06:58 - 07.05.2024
Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024