Радев нападна ПП за записите и ги посъветва да "преосмислят политическия морал" Снимка: © European Union

Президентът Румен Радев критикува индиректно "Продължаваме промяната" заради изтеклите записи от Националния съвет на партията, като посочи, че проблемът е много по-дълбок и засяга "моралните устои на политическата класа".

Пред журналисти държавният глава за първи път коментира записите, разпространени от депутата Радостин Василев, като посъветства политическите партии да преомислят "не само своите програми и коалиционни споразумения, а политическият морал и принципите и начините на правене на политика в България".

Той изказа мнението си и по повод реплика: "Направихме леко “ала-бала” през президента", която съпредседателят на ПП Кирил Петков отправя в записа:

"Алабализмите не са мой прийом. Очевидно те са прийом на други, както стана ясно от записите. Нека тези хора да обяснят”, каза Радев.

Президентът продължи с още критики, като в нито един момент не спомена директно представителите на "Продължаваме промяната", а или ги наричаше "тези хора" или се изказваше общо.

"Всеки, който има амбицията да прави някакви дълбоки промени в службите трябва да е напълно наясно, че тези служби не са на президента, те са на България и са под прякото оперативно ръководство на Министерски съвет и в лицето на министър-председателя. Ако искаш да реформираш службите, трябва най-малкото да познаваш законите за тези служби, защото и това не се познава. Трябва да познаваш структурата, задачите, функциите...защото и това не се познава", оплака се той.

Думите на Радев са по повод разговора между политиците от ПП, в който те обсъждат смяната на всички ръководители на службите за сигурност - ДАНС, главен секретар на МВР, НСО, ДАТО, ДАР и други.

Според държавния глава обаче тези структури са "сериозни реформирани" и правят "максимум усилия" в рамките на бюджета и ресурсите, с които разполагат. Той даде пример с ДАНС, чието ръководство миналата година е спечелило американската награда "Джордж Тенет" за заслуги и принос към националната сигурност на САЩ.

"И сега тези хора искат да обезглавят това ръководство, базирайки се на някакви посолства. Това са абсолютни глупости", коментира Радев.

На въпрос дали смята да свика Консултативен съвет за националната сигурност, президентът не отговори директно, но подчерта, че на подобни заседания се работи с класифицирана информация, а заради изтеклите записи много трудно ще допусне "някой хора да седнат на масата", където се обсъжда такава.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024