Радев написа писмо до евролидерите, за да им се оплаче от Северна Македония Снимка: © European Union

Президентът Румен Радев изпрати писмо до европейските институции и лидери по една от любимите си теми - Северна Македония и нейното присъединяване към ЕС. В остра позиция той обвинява Скопие в лобизъм и изтъква, че тя оказва "влияние върху работата на европейските институциите".

Държавният глава иска членството на Република Северна Македония (РСМ) в блока да се "гради на изпълнението на критериите за членство, а не на лобистка политика". Той подчертава, че винаги е подкрепял европейската интеграция на тази "близка за нас страна, с която ни свързва обща история, традиции, културно наследство", но в същото време Радев я критикува за отношението ѝ към правата на българите.

"Вместо да работи за изпълнението на условията, Скопие залага отново на активно лобиране, за да прикрие липсата на политическа воля за постигане на критериите за членство. Изострят се нападките и езикът на омразата срещу България, въвеждат се “черни списъци“ за забрана на български граждани да влизат в страната, потъпкват се правата на българската общност – зачестяват случаите на физическо насилие, на административен и съдебен тормоз над хората с българско самосъзнание, на палежи и стрелби срещу културните им клубове, на непрестанна заплаха за работните им места само защото са българи“, казва Радев в писмото си.

Позицията на българския президент идва малко, след като върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел коментира пред БНР, че няма пречки за присъединяването на Северна Македония към блока.

"Двустранни въпроси не трябва да бъдат обвързващи и няма да определят процеса по присъединяване", посочи той, визирайки изострените отношения между България и нейната източна съседка.

Лидерите на ЕС дадоха одобрението си за бъдещо присъединяване на РСМ и Албания още през 2020 г. България обаче блокира старта на преговорите с аргумента, че Скопие не е спазила части от Споразумението за добросъседство и приятелство от 2017 г., подписано между двете страни.

Впоследствие София се съгласи да даде зелена светлина за преговорите, но при определени условия - промени в макоднската конституцията, които да признаят българското малцинство в страната. Най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ обаче се противопоставя на тази идея и към момента промените все още не са одобрени.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024