Радев нареди България в топ 3 на "иновативните икономики в света" Снимка: © Getty Images

"Напредъкът в областта на цифровите иновации в последно време позволи на България да влезе в топ 3 на иновативните икономики в света". Такова твърдение отправи президентът Румен Радев, цитирано от БТА. Държавният глава в момента е в Ню Йорк за Общото събрание на ООН.

Радев не даде обяснение кой е източникът му, че страната ни е попаднала в тази класация, нито чия е тя. Съгласно Световния индекс за иновации за 2022 г. България е на второ място по иновации след Китай в една от разбивките по групи по доходи. В общата класация с всички държави обаче тя е на 35-о място от общо 132 държави, посочва агенцията.

Впоследствие от пресцентърът на Радев уточниха, че става въпрос за данни от Глобалният иновационен индекс и за нареждането на България в "топ 3 на иновативните икономики в групата на страните с по-високи от средните в доходи в световен мащаб". По този показател тя е е втора след Китай, следвана от Малайзия.

"Наясно сме, че науката, технологиите, иновациите и данните са изключително важни за постигането на Целите за устойчиво развитие. Ще продължим да подкрепяме международните усилия за изграждането на отворен, свободен и сигурен цифров свят, осигурявайки универсален достъп до него“, допълни Радев.

Той заяви, че за решаването на световните проблеми са нужни много повече и по-координирани усилия на всички нива. И от Ню Йорк президентът реши да призове за диалог - често срещан призив в неговата реторика по повод различни теми. Според него основното предизвикателство пред света остава "рискът от глобален военен конфликт".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Спаси София" публикувa автобиографиите на новите кадри в общинските дружества

В четвъртък с гласовете на ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и отцепниците от "Възраждане" бяха сменени бордовете на шест ключови общински фирми.

19:39 - 16.07.2024
Кино и сериали

Том Круз виси от борда на самолет в поредна смела каскада за "Мисията невъзможна"

На разпространен в социалните мрежи видеоклип се вижда как 62-годишният актьор се държи за долната част на жълт биплан Stearman

18:48 - 16.07.2024
Важно днес

15 къщи изгоряха в пловдивското село Отец Паисиево, Голям пожар има и в Стрелча

Пожарникари и доброволци се надпреварват с пламъците и горещото време в цялата страна.

18:08 - 16.07.2024
Важно днес

Българин стана единственият ученик в света с "двойно злато" от олимпиади по биология и химия

Виктор Лилов е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология за 2024 г.

17:13 - 16.07.2024
Важно днес

Гърция ограничава работата на някои работещи заради високите температури

Мярката в Гърция ще се отнася за редица професии, сред които строители, доставчици на храна и куриери

17:10 - 16.07.2024