Радев най-накрая обнародва механизма за контрол на главния прокурор Снимка: © Getty Images

Промените в НПК и Закона за съдебната власт, с които се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор, вече са публикувани в "Държавен вестник". Указът на президента Румен Радев за обнародването им идва с почти едноседмично забавяне, тъй като текстовете бяха одобрени на второ четене в парламента още миналия петък.

Заради забавянето в президентството в четвъртък работата на Народното събрание беше възпрепятствана. Депутатите трябваше да гласуват други промени в Закона за съдебната власт, които са пряко свързани с механизма за разследване на евентуални престъпления, извършени от главния прокурор. Тъй като той все още не беше влязъл в сила, народните представители не можеха да продължа с процеса.

Вече обнародваните промени са част от поетия от България ангажимент към ЕС по средствата от Плана за възстановяване. Те включват ефективен механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници. С тях се дава възможност наказателен съдия от Върховния касационен съд да ръководи разследване срещу главния прокурор или негов заместник, когато има основание за това.

Законовите текстове включват и възможността главният държавен обвинител да бъде отстранен от длъжност при открити нарушения с 13 гласа във Висшия съдебен съвет (ВСС). Досега това беше възможно, но с мнозинство от 17 гласа.

Именно такава процедура тече в момента в съвета, като вече е налице мнозинството, достатъчно за отстраняване на Иван Гешев.

Правосъдната реформа идва на фона на напрежението между политици и прокуратурата, включително обтегнатите отношения между главния прокурор и неговия заместник Борислав Сарафов, както и действията на ръководената от Гешев прокуратура, която внезапно се активизира по няколко дела срещу депутати, включително и такива, в които е замесен лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024