Радев най-накрая обнародва механизма за контрол на главния прокурор Снимка: © Getty Images

Промените в НПК и Закона за съдебната власт, с които се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор, вече са публикувани в "Държавен вестник". Указът на президента Румен Радев за обнародването им идва с почти едноседмично забавяне, тъй като текстовете бяха одобрени на второ четене в парламента още миналия петък.

Заради забавянето в президентството в четвъртък работата на Народното събрание беше възпрепятствана. Депутатите трябваше да гласуват други промени в Закона за съдебната власт, които са пряко свързани с механизма за разследване на евентуални престъпления, извършени от главния прокурор. Тъй като той все още не беше влязъл в сила, народните представители не можеха да продължа с процеса.

Вече обнародваните промени са част от поетия от България ангажимент към ЕС по средствата от Плана за възстановяване. Те включват ефективен механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници. С тях се дава възможност наказателен съдия от Върховния касационен съд да ръководи разследване срещу главния прокурор или негов заместник, когато има основание за това.

Законовите текстове включват и възможността главният държавен обвинител да бъде отстранен от длъжност при открити нарушения с 13 гласа във Висшия съдебен съвет (ВСС). Досега това беше възможно, но с мнозинство от 17 гласа.

Именно такава процедура тече в момента в съвета, като вече е налице мнозинството, достатъчно за отстраняване на Иван Гешев.

Правосъдната реформа идва на фона на напрежението между политици и прокуратурата, включително обтегнатите отношения между главния прокурор и неговия заместник Борислав Сарафов, както и действията на ръководената от Гешев прокуратура, която внезапно се активизира по няколко дела срещу депутати, включително и такива, в които е замесен лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков: Заради ГЕРБ и ДПС губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост

Докато не се реализират реформите, които се изискват по ПВУ – плащания няма да има

09:31 - 24.04.2024
Важно днес

В Северна Македония избират президент на първи тур

Кандидатите са 7, втория тур ще е на 7 май

07:51 - 24.04.2024
Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024