Радев най-накрая обнародва механизма за контрол на главния прокурор Снимка: © Getty Images

Промените в НПК и Закона за съдебната власт, с които се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор, вече са публикувани в "Държавен вестник". Указът на президента Румен Радев за обнародването им идва с почти едноседмично забавяне, тъй като текстовете бяха одобрени на второ четене в парламента още миналия петък.

Заради забавянето в президентството в четвъртък работата на Народното събрание беше възпрепятствана. Депутатите трябваше да гласуват други промени в Закона за съдебната власт, които са пряко свързани с механизма за разследване на евентуални престъпления, извършени от главния прокурор. Тъй като той все още не беше влязъл в сила, народните представители не можеха да продължа с процеса.

Вече обнародваните промени са част от поетия от България ангажимент към ЕС по средствата от Плана за възстановяване. Те включват ефективен механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници. С тях се дава възможност наказателен съдия от Върховния касационен съд да ръководи разследване срещу главния прокурор или негов заместник, когато има основание за това.

Законовите текстове включват и възможността главният държавен обвинител да бъде отстранен от длъжност при открити нарушения с 13 гласа във Висшия съдебен съвет (ВСС). Досега това беше възможно, но с мнозинство от 17 гласа.

Именно такава процедура тече в момента в съвета, като вече е налице мнозинството, достатъчно за отстраняване на Иван Гешев.

Правосъдната реформа идва на фона на напрежението между политици и прокуратурата, включително обтегнатите отношения между главния прокурор и неговия заместник Борислав Сарафов, както и действията на ръководената от Гешев прокуратура, която внезапно се активизира по няколко дела срещу депутати, включително и такива, в които е замесен лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев не прочел доклада на ДАНС за шпионите в Руската църква, но не е съгласен с бързото им гонене

""Когато се освети някой като агент, това не означава, че трябва моментално да бъде изгонен от територията на страната"

17:26 - 26.09.2023

От Стажантът до Кандидатът

За пътя от нюзрума до политическата централа

17:23 - 26.09.2023

България и САЩ подписаха меморандум за борба с дезинформацията

Мария Габриел се срещна с Антъни Блинкен в САЩ

16:46 - 26.09.2023

Испания отново съди Шакира за укриване на 6,7 млн. евро от данъци

Това са поредните обвинения в данъчни измами срещу певицата.

16:35 - 26.09.2023

Тодор Тагарев се срещна с Иван Костов в Министерството на отбраната

"Всеки демократично мислещ човек е загрижен да имаме стабилно управление"

16:32 - 26.09.2023

Компании от САЩ са на 4-то място сред преките инвеститори в България

Американската търговска камара и правителството на работна закуска за 120 г. дипломатически отношения САЩ-България

16:11 - 26.09.2023