Радев: Неприемливо е невъзможната победа над Русия да се представя като единствен изход Снимка: © Скрийншот, NOVA

Според държавния глава Румен Радев е "крайно опасно страстите на войната между Русия и Украйна да се разпалват и в Европа".

Пред журналисти в събота той не само не пропусна възможността да разкритикува позицията на България за руската агресия в Украйна, но и обвини медиите за "насаждане на нетърпимост към чуждото мнение".

"Неприемливо е в европейските общества да се насажда нетърпимост към чуждия глас и омраза. Неприемливо е продължаването на войната и невъзможната победа над Русия да се представят като единствен възможен изход. Опитът за убийство на европейски премиер от радикализиран фанатик заради подкрепата му за мира е показателен за последствията от тази насаждана нетърпимост към чуждото мнение", посочи Румен Радев.

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо беше откаран в болница след покушение срещу него в град Хандлова в четвъртък. Той беше прострелян пет пъти, като се твърди, че мотивите за опита за убийство са политически.

Според Радев виновни за "насадената нетърпимост към чуждо мнение" не са единствено политиците и партиите, но и медиите.

"С тяхното представяне на всеки различен глас като проруски, което е крайно несправедливо и води до тези негативни последствия", посочи президентът.

По думите му на предстоящите през юни предсрочни парламентарни и европейски избори "българите ще избират между войната и мира".

"Всеки опит страстите от войната и насилието да се пренасят тук не водят до нищо добро. За такива действия трябва да се търси отговорност. Ако така продължават нещата и не се сложи край на тази война, ще имаме демографски опустошена страна - Украйна, с напълно унищожена инфраструктура, индустрия и производства, и това ще доведе до тежки последици не само за Украйна, но и за цяла Европа. Затова всеки ден, в който тази война продължава, е пагубен и за Украйна, и за Русия, и за всички нас. Призовавам за глас на разума, за дипломатически усилия за мир, а не за непрекъснато наливане на оръжие", каза още Румен Радев.


Снимка от местропрестъплението от опита за покушение срещу Роберт Фицо Словашкият премиер остава в тежко състояние, извършителят се явява в съда


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024