Радев обвини ДБ, че тласка страната към война с искането за военна помощ за Украйна Снимка: © Screenshot

Изумително е, че на фона на енергийната и икономическата криза в цяла Европа, "Демократична България" бърза да тласне страната ни във войната, още преди да е свикан парламента. Ако със същата страст, с която лобират за Украйна в НАТО, работеха и за правосъдната рефома, и за интересите на българските граждани - сега обществената тежест на тази формация щеше да бъде различна. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти от Прага.

Думите му са по повод намерението на "Демократична България (ДБ) да внесе проект за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна, веднага след свикването на 48-ото Народно събрание.

Той каза, че този въпрос трябва да се разгледа изключително сериозно и посочи, че "политици, които тласкат България към война - независимо дали от невежество или корист, дължат отговор на българските граждани чий интереси обслужват".

"Даже за мен е трудно за вярване, че ръководството на коалиция, която претендира за демократичност и за морал в политиката, може да си служи с такива откровени лъжи и манипулации", допълни още президентът.

Държавният глава каза още, че "с пълна убеденост" не се е включил към декларацията в подкрепа на Украйна, подписана от деветима президенти от Централна и Източна Европа. Според Радев присъединяването на Украйна в НАТО ще означава война между Алианса и Русия.

"Аз ще продължа да бъда отговорен към българските граждани и като президент и върховен главнокомандващ ще работя срещу въвличането на България във войната - без значение под какви красиви фрази се прикрива това", заяви той.

Радев беше попитан и дали на срещата между европейските лидери е обсъждан фактът, че страна ни е единствената - заедно с Унгария, която не е предоставила военна помощ за Киев. Държавният глава подчерта, че въпросът не е обсъждан и изрази мнението, че "за да има военна помощ, Европа трябва да има икономически потенциал", който по думите му е застрашен в момента.

Преди ден Европейският парламент призова в резолюция, подкрепена от огромно мнозинство, да се засили военната помощ за Киев, а "колебаещите се" страни - тоест България и Унгария - да предоставят такава.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024
Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024