Радев обвини кабинета за това, че "Лукойл" търси купувач на "Нефтохим" Снимка: © Screenshot

Президентът Румен Радев влезе в поредна агресивна атака срещу правителството на Николай Денков и управляващото мнозинство - и то заради "Лукойл" и транзитните такси по руския газопровод през България.

Радев обвини кабинета в "тайна подготовка на продажбата" на рафинерията в Бургас, която всъщност е мажоритарна собственост на частната руска компания "Лукойл", а не на държавата. Реакцията му дойде ден след интервю на Асен Василев във Financial Times, в което той твърди, че руснаците търсят нов купувач за завода.

"Виждаме, че тайната подготовка на продажбата на "Лукойл" е показател, че промяната се случва на тъмно, без диалог, без информиране на обществото по такъв стратегически за страната ни въпрос, без анализ за евентуални процеси и последствия. Аз мисля, че управляващите тук дължат отговор каква съдба предвиждат те на българската рафинерия, на хилядите заети там, на бургаския регион, изобщо на националната ни енергетика и икономика", каза Радев.

Той атакува властта и за въвеждането на таксата за транзит на природен газ през България към Сърбия и Унгария, като обяви, че управляващите "разсипали" българо-унгарското приятелство, като "погазват сключени вече договори и погазват суверенни решения на други държави".

"За каква европейска солидарност и интеграция говорят нашите управляващи, при положение че посягат на страна-член на ЕС, съюзник и партньор в НАТО, с която ни свързват здрави връзки, която е един от основните инвеститори. Не искам да си мисля, че управляващите не осъзнават, че транспортът и комуникациите с Европа минават през тези две страни", коментира Радев.

Новата "енергийна вноска" за внос и транзит на руски газ представлява около 20% от борсовата цена за 1000 куб. метра в момента. Това би оскъпило газа за получателите му на прага на отоплителния сезон. Затова и от Унгария и Сърбия вече реагираха негативно.

Според сайта Euroactive новата "енергийна вноска" за транзитния газ може да донесе приходи в бюджета на България в размер на 2,4 млрд. лева на годишна база. Това на практика може да изплати и голяма част от инвестицията в газопровода, който се води собственост на държавния газов оператор "Булгартрансгаз". Стойността на тръбата достига 3 млрд. лв. и на практика позволи на Русия да заобиколи Украйна при доставките на газ към тези страни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024