От ситуацията, в която е поставена България след приетата критична резолюция от Европейския парламент, се излиза с „бързи, честни избори“. Това смята президентът Румен Радев, който иска сформиране на нов парламент, отговарящ на европейските изисквания за прозрачност, одобрение и отчетност.

„Вихри се управление, което подкопава устоите на правовата държава и спира на практика нашето развитие“, каза президентът при посещение на Икономическия университет във Варна, цитиран от Радио „Фокус“ – Варна. „А дебатът, който се случи в Европейския парламент, както и гласуването, показа и развенча още една пропагандна теория – а именно, че управляващите са лицето на България пред Европа, което среща всеобхватно одобрение".

ЕП прие критичната резолюция за България с 358 гласа "За"

„Явно се видя, че това не е така. Дори партията от това европейско семейство – Европейската народна партия, не подкрепи в цялост управляващите в България. Това бе много показателно. Показателно бе също, че българският парламент беше свързан с катастрофално ниско ниво на доверие“, каза още Радев.

Държавният глава изрази съмнения, че Изборният кодекс ще гарантира честността на предстоящите избори. Той наложи вето върху част от разпоредбите в Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Според Радев един от големите проблеми е заложената от управляващите възможност в закона да се гласува и с хартиени бюлетини, и с машини, което обезсмисля машинния вот. Ветото обаче бе преодоляно.

"За съжаление, се отваря вратата за всевъзможни манипулации на изборите и оспорване, което не е добре", сподели президентът и призова младите хора да гласуват, тъй като „знаят“ всичко за случващото се у нас.


Изключението "България" и двойният стандарт в ЕНП

Как ЕНП фризира резолюцията на ЕП за България


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"