Радев: От ситуацията с резолюцията на ЕП се излиза с бързи и честни избори

От ситуацията, в която е поставена България след приетата критична резолюция от Европейския парламент, се излиза с „бързи, честни избори“. Това смята президентът Румен Радев, който иска сформиране на нов парламент, отговарящ на европейските изисквания за прозрачност, одобрение и отчетност.

„Вихри се управление, което подкопава устоите на правовата държава и спира на практика нашето развитие“, каза президентът при посещение на Икономическия университет във Варна, цитиран от Радио „Фокус“ – Варна. „А дебатът, който се случи в Европейския парламент, както и гласуването, показа и развенча още една пропагандна теория – а именно, че управляващите са лицето на България пред Европа, което среща всеобхватно одобрение".

ЕП прие критичната резолюция за България с 358 гласа "За"

„Явно се видя, че това не е така. Дори партията от това европейско семейство – Европейската народна партия, не подкрепи в цялост управляващите в България. Това бе много показателно. Показателно бе също, че българският парламент беше свързан с катастрофално ниско ниво на доверие“, каза още Радев.

Държавният глава изрази съмнения, че Изборният кодекс ще гарантира честността на предстоящите избори. Той наложи вето върху част от разпоредбите в Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Според Радев един от големите проблеми е заложената от управляващите възможност в закона да се гласува и с хартиени бюлетини, и с машини, което обезсмисля машинния вот. Ветото обаче бе преодоляно.

"За съжаление, се отваря вратата за всевъзможни манипулации на изборите и оспорване, което не е добре", сподели президентът и призова младите хора да гласуват, тъй като „знаят“ всичко за случващото се у нас.


Изключението "България" и двойният стандарт в ЕНП

Как ЕНП фризира резолюцията на ЕП за България


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024