Радев предизвика ЕС да се намеси в Северна Македония

Президентът Румен Радев отправи апел за "незабавни и конкретни действия" от страна на Европейската комисия по повод изказванията на новия премиер на Северна Македония Християн Мицкоски срещу България.

"Маските окончателно паднаха. Новото правителство в нашата съседка ясно показа, че най-големият страх на политическата класа е да признае самото съществуване на думите "българин" и "българско" в РСМ. И това е политика, насочена директно срещу европейските принципи и решения, взети с консенсус от всички държави в ЕС, срещу поетите от РСМ международни ангажименти. Но най-вече срещу собствените ѝ граждани, които ясно заявиха амбициите си за европейско развитие на страната", каза той пред репортери.

Радев заяви още, че "ако ЕС не се ангажира с европейската перспектива на Балканите с ясни принципи и ценности, то рано или късно Балканите ще изправят Европа пред балканизация".

Изказването му идва ден след като Министерството на външните работи предупреди Мицкоски да се придържа към споразуменията на Скопие и да не поставя под въпрос вписването на българите в Конституцията на Северна Македония.

Още преди това - съпредседателят на ДПС Делян Пеевски реши сам да обвини премиера на Северна Македония, че "отклонява държавата от нейния евроатлантически път с думи, проповядващи вражда и омраза срещу европейска България".

В задочен отговор македонският премиер заяви, че "подобни послания са част от Средновековието, но явно в съвременна Европа, в 21 век съществуват и политици като Радев".

"Готов съм да седна и с единия, и с другия. Пожелавам на Борисов да направи правителство, защото идваме от Европейската народна партия. Но също така източният ни съсед трябва да знае, че отминаха времената на политиците, които навеждаха гръб, коленичеха и подписваха всичко, което им беше поставено на масата, а в същото време с европейското знаме ограбваха народът," каза Мицкоски.

И допълни, че "ако в едни отношения няма взаимно уважение и едната страна е унижена, а другата ликува, това не е добросъседство, а срам."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И в затвора, и в ареста - Евелин Банев се яви в съда заради чуждестранните присъди

Вече е образувано дело за кумулиране на трите му присъди

14:15 - 28.06.2024
Важно днес

Калин Стоянов: Брендо може да е влязъл в България преди 2 години. С онзи таен самолет

Тогава сегашният вътрешен министър е директор на ГДБОП

13:01 - 28.06.2024