Радев призова Борисов да се кандидатира за президент, за да "защити честта" на ГЕРБ Снимка: © Булевард България

Президентът Румен Радев, който се бори за втори мандат, призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов също да се кандидатира за държавен глава, за да "защити честта" на партията си.

"Аз мисля, че е крайно време г-н Борисов да спре да използва своята партия като щит и да защити честта й, като се кандидатира за президент", заяви Радев при откриването на академичната година в Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски".

"Мисля, че е редно - след всички изговорени приказки и предизвикателства, смятам, че това е логичният изход", каза още държавният глава относно бившия премиер в контекста на изборите "2 в 1" на 14 ноември.

В неделя Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ няма да назове кандидата си за президент "до последния ден", за да може политическите му опоненти "да не го докопат". Под противници той визираше Радев и служебния кабинет.

Бойко Борисов: До последния ден няма да излъчим кандидат за президент, "за да не го докопат"

Президентът отхвърли обвиненията на ГЕРБ и ДПС, че използва служебното правителство, и по-точно вътрешния министър Бойко Рашков, за да прави "изчегъртване". "Аз очаквам МВР и службите да продължат да работят решително и да защитят честността на предстоящите избори. На грозното явление купен вот не му е мястото в една демократична държава и е странно, че някои партии упорито се идентифицират с него", каза Румен Радев.

Държавният глава поздрави служебния кабинет, че е „започнал да въвежда ред в хаоса“ (б.а. – мотото на ГЕРБ на последните избори) в енергетиката, насаден от предишните управляващи. „Трябва да се унищожат една по една олигархичните зависимости в енергийната ни система. Трета поредна седмица цените на тока в България са едни от най-ниските в Европа“, твърди Радев въпреки енергийната криза.

Той потвърди още, че Кристалина Георгиева е поискала работна среща в Президентството в началото на септември, на която е споделила „какви са световните тенденции в икономиката, развитието на инфлацията и какви могат да бъдат последствията за България“.

Директорът на Международния валутен фонд беше обвинена от независима кантора, че е оказвала натиск върху служители на Световната банка за увеличаване рейтинга на Китай в класацията „Doing Business“ – в периода, в който беше управляващ директор на банката.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руският патриарх обяви, че народът му живее в свободна страна

Патриарх Кирил призова руснаците да се молят за Владимир Путин

13:28 - 11.12.2023
Важно днес

Борисов пое ГЕРБ-София на ръчно управление

Смяна на ръководството след неуспеха на изборите

13:07 - 11.12.2023
Живот

Мъск възстанови акаунта на скандалния конспиративен теоретик Алекс Джоунс в Х

Мъск призна, че този ход ще бъде "финансово лош за X", но "принципите са по-важни от парите".

12:26 - 11.12.2023
Живот

Ваня Григорова, "Чалга" и Ед Шийрън: Какво са търсили българите в Google през 2023 г.?

Кандидат-кмет e най-търсената личност в българския Google

12:02 - 11.12.2023
Култура

Продуцентката Мира Сталева е първата българка в борда на Европейската филмовa академия

Българка връчи четири от годишните награди на Европейската филмова академия

11:10 - 11.12.2023