Радев раздаде задачи на 49 НС: Служебният кабинет ще внесе бюджет, ако няма редовно правителство

"Силно се надявам бюджетът да бъде внесен от редовно правителство, което да се ангажира с ясни политики - ако това не стане служебното правителство ще внесе бюджет", това обяви Румен Радев в първата си реч пред 49 Народно събрание.

Радев разпредели серия от задачи, които той определи като "неотложни" за новите народни представители - бюджет, План за възстановяване и устойчивост, съдебна реформа и модернизация на армията, но не със замяна на старо българско въоръжение за друго "старо".

"Без съмнение приемането на закона за бюджета е първостепенна задача. Предстои решаването на сложно уравнение, което трябва да гарантира както доходите на българските граждани в условия на криза и инфлация, така и перспективата за икономически растеж и съхраняване на дългосрочната финансова стабилност на държавата", обяви той.

"Очаквам това НС да подкрепи европейския курс, зададен от служебното правителство, като приеме разработените от него закони по Плана за възстановяване. Очаквам НС да докаже, че правосъдната реформа е осъзната реална цел за развитието ни като справедливо общество, а не абстрактна тема от предизборни кампании. Очаквам да се сложи край на заблудата, че заменяйки няколко стари танка с други стари такива, ще решим проблемите с модернизацията. Такъв подход за мен е бягство от отговорност и спрямо нашите съюзнически задължения, които изискват развитието на съвременни отбранителни способности", каза той.

Президентът прогнозира, че устойчиво ново управление може да има само на основата на "ясни и споделени приоритети, да не забравяме и ценности".

"От вашите решения зависи просперитета на нацията и европейското бъдеще на България. Няма да го постигнем с лозунги, а с действия, загърбване на тяснопартийни интереси и с поставяне на амбициозни национални цели", каза още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024