Радев лично подкрепил участието на атлети от Русия и Украйна на Олимпиадата

Лично президентът Румен Радев се е застъпил за допускане на атлети от Русия и Беларус да участват в Олимпийските игри в Париж през 2024 г.

Това става ясно от изявление на ръководителя на Международния олимпийски комитет Томас Бах, който се намира в страната по случай стогодишнината от сноваването на БОК и се срещна с държавния глава в сряда.

Досега България и Унгария бяха единствените държави от ЕС, които отказваха да подкрепят изваждането на руснаци и беларуси от състезанията като санкция срещу инвазията на Владимир Путин в Украйна.

Позицията тогава беше подписана от ресорните министри на 30 държави - не само от ЕС, но и страни като САЩ, Великобритания, Норвегия, Австралия, Япония и Южна Корея.

Сега вече се вижда, че мълчаливият отказ на служебния кабинет не е случаен.

"Препоръката на МОК е спортистите от всички страни да бъдат допуснати до участие в квалификациите, които вече се провеждат. Надявам се, че повече федерации ще се съобразят с нашата препоръка. Щастлив съм, че в това отношение срещнах подкрепа от президента Радев. Той също иска атлетите от всички 206 национални комитета, членуващи в МОК, да могат да участват на Олимпийските игри", казва Томас Бах пред БТА по повод казуса.

От българското президентство не са коментирали нищо по този повод - посочва се само церемониалната реч на Румен Радев пред БОК и че "страната ни подкрепя каузата на Международния олимпийски комитет олимпийското движение да продължи да бъде неотменима част от усилията за постигане на мир, сигурност и стабилност и за утвърждаването на непреходните хуманни ценности".

В края на март Бах препоръча руснаците и беларусите да бъдат допуснати до Олимпиадата в Париж под неутрален флаг - така както руските спортисти се състезават и сега заради мащабния допинг-скандал от последните години.

Единственото допълнително условие на МОК е атлетите да не са част от "военна организация" в Русия или Беларус - т.е. да не се водят на щат към армията, каквито множество случаи има като вратичка за допълнително финансиране или други държавни привилегии за професионални спортисти.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024