Радев видя "сходни позиции" по европейски теми с унгарския външен министър Снимка: © Президентство

Президентът Румен Радев видя много "сходни позиции по важни теми" с Унгария и припозна българските проблеми с тези на Будапеща. Това стана по време на среща с унгарския министър на външните работи и търговията Петер Сиярто. Той е в страната по покана на служебния външен министър Николай Милков, а посещението му предхожда предстояща визита в София на унгарския президент Каталин Новак.

В прессъобщение от президентството се посочва, че България и Унгария "са изправени пред общи предизвикателства и споделят сходни позиции по важни теми от дневния ред на ЕС". Като такава е посочена темата за миграционния натиск, но всъщност тя не е единствената.

Някои от позициите на Радев определено са сходни с тези на унгарското правителство - особено когато става въпрос за външна политика. През октомври например президентите на България и Унгария твърдо се обединиха около това да не подпишат декларация, изразяваща подкрепа за цялостта на Украйна и нейната армия. В нея се включиха девет лидери от Централна и Източна Европа, но Радев се въздържа с аргументите, че документът изразявал "принципна подкрепа за членството на Украйна" в НАТО - въпрос, който, според него, трябвало да се обсъжда допълнително.

Същевременно Унгария продължава да поддържа едни от най-близките отношения с Русия от всички страни в ЕС. Редовните срещи на премиера Виктор Орбан с руския лидер Владимир Путин спечелиха на Будапеща "предимството" все още да получава руски природен газ. Доставките на горивото бяха спрени за по-голямата част от европейските държави, включително и за България.

През август служебният кабинет, назначен от самия Радев, се опита да договори с руския енергиен гигант "Газпром" връщането на доставките, но без успех.

В срещата си със Сиярто не се споменава Радев да е повдигал тези въпроси, но двамата изглежда са разговаряли за сътрудничество в сферата на енергетиката.

Темата за Украйна обаче е била на дневен ред при срещата на Сиярто със служебния външен министър Николай Милков. Те са обсъдили "сътрудничеството между България и Унгария в рамките на ЕС и НАТО", както и "смекчаване на последиците от продължаващата руска военна агресия срещу Украйна".

"Последиците от войната в Украйна са неблагоприятни както за Унгария, така и за България", се казва в съобщение на ведомството след срещата на двамата дипломати.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023

Трима от задържаните българи на границата с РСМ получиха забрана да влизат в страната за 3 г.

Те са получили и глоба от по 300 евро, сред тях е бил депутат от "Възраждане"

14:41 - 05.02.2023