Радев се разграничи от проекта на Стефан Янев: Не работя с подставени лица Снимка: © Getty Images

Президентът Румен Радев се разграничи от новата политическа партия, която Стефан Янев учредява - "Български възход".

Янев участваше в три служебни правителства на Радев - първо като военен министър (2017), а след това като премиер (през май и септември 2021 г.), а междувременно беше секретар на държавния глава по отбраната.

Радев обаче даде сигнал, че не иска "Български възход" да се припознава като "президентски проект".

"Мисля, че назначените от мен министри бяха силни, когато работиха заедно в служебния кабинет. Но впускането в партийната политика се оказва съвсем друго изпитание, за много от тях - непосилно. За втори път на президентството се приписва политически проект. Това е грешно разбиране, защото не работя с подставени лица. Ако аз подкрепям инициатива или партия, ще го заявя лично", каза той, с поредна задочна критика срещу Кирил Петков и Асен Василев.

Това е вторият опит за създаване на дистанция между "Дондуков" 2 и партията на Янев - преди седмица главният секретар на президентството Димитър Стоянов коментира във Facebook: "Новият "възход" се е задал на хоризонта! А не, благодаря".

Янев свика учредителното събрание на партията си на 5 май, като в нея вече влиза още един бивш служебен министър - Виолета Комитова (МРРБ), бившият депутат от НДСВ Пламен Моллов, бивш зам.-министър на енергетиката от служебния кабинет Георги Самандов, Полина Карастоянова от Националния борд по туризъм и др.

Румен Радев използва церемонията по честване на Деня на българската армия, за да разкритикува партиите, настояващи за военна помощ за Украйна.

"Наш дълг е да бъдем солидарни с жертвите на войната, да подкрепяме всячески, но напомням, че кръвопролитията започват с милитаристки призиви - те нямат място у нас. Партиите пренебрегват здравия разум. Това решение на Народното събрание е опасна стъпка към въвличането на България във войната", каза още той.

Кой гласува "против" ремонта на военна техника от Украйна в България


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Компроматите срещу Борисов и тези срещу Коцев идват от едно и също място

Снимките с пачките на Борисов от преди години са извадени от същите служби, които той не иска да реформира днес, коментира Петков

17:54 - 14.04.2024
Важно днес

Александър Йоловски се оказа съветник на настоящия ресорен министър

Разкритието направи самият Йоловски в телевизионно интервю за БНТ.

14:38 - 14.04.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания ограничават търговията с руски метали

Смята се, че този ход може да навреди на Русия икономически, тъй като тя е ключов износител на метали.

11:22 - 14.04.2024
Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024