Радев сезира КС заради новите правила за зелените централи Снимка: © Getty Images

Президентът Румен Радев атакува пред Конституционния съд промени в Закона за опазване на земеделските земи, които са част от изискванията по Плана за възстановяване. Това става ясно от съобщение на президентството.

Президентът не е съгласен с новите правила за поставяне на инсталации за производство на ВЕИ върху обработваема земя.

"С премахването на почти всички ограничения пред поставянето на инсталации за производство на ВЕИ върху обработваема земя новите разпоредби създават риск от безконтролно превръщане на земеделски площи във всякакъв тип централи за производство на енергия. Допускането на строителство на съоръжения за вятърна, слънчева, водноелектрическа, геотермална или енергия от биомаса и биогорива, върху висококачествена земя (5-а категория), позволява промяна на предназначението на по-голямата част от земеделските земи и пасища в България", се казва в съобщението.

Според президента разпоредбите, приети от парламента, противоречат на Конституцията, тъй като земята е "основно национално богатство" и промяната на нейното предназначение се допуска единствено по изключение и при доказана нужда.

"Нито в мотивите, нито в разискванията по законопроекта такава необходимост не е обсъждана. Нещо повече, не са взети предвид възраженията на Министерството на земеделието и храните, а голяма част от спорните текстове са внесени между първо и второ четене", допълва държавният глава.

В заключение се подчертава, че не са взети предвид възраженията на Министерството на земеделието и храните, а голяма част от спорните текстове са внесени между първо и второ четене.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024