Радев ще ходи в Австрия, за да обсъжда Шенген. А Денков разговаря с Рюте Снимка: © Булевард България

Темата за влизането на България в Шенген изглежда отново е на преден план за управляващите, като както премиерът Николай Денков, така и президентът Румен Радев са се активизирали по нея.

Правителствената пресслужба съобщава, че Денков е провел телефонен разговор със своя нидерландски колега Марк Рюте, който е проявил интерес към българските действия за съдебна реформа и двамата са обсъдили ситуацията около Шенген. Рюте е изразил и "задоволство от подобрената ситуация" на границата между България и Турция и готовност за съдействие.

Междувременно пресцентъра на президентството обяви, че Радев ще посети Австрия в петък и събота за участие в кръгла маса, организирана от Стопанската камара на Австрия (WKÖ), както и в тазгодишното издание на Европейски форум Вахау.

Той ще бъде там по покана на австрийския канцлер Карл Нехамер и дори е планиран да направи изказване в рамките на панел от форума. Темата на тазгодишното издание е „Изграждане на устойчива, зелена и конкурентоспособна Европа“.

В съобщението от президентството се казва, че целта на посещението е задълбочаване на двустранното сътрудничество между България и Австрия, присъединяването на страната ни към Шенген, както и теми от европейския дневен ред.

Нидерландия и Австрия бяха двете държави, които гласуваха против приемането на България в Шенген. Това стана през декември 2022 г. на Съвета на ЕС, когато кандидатурата на София и тази на Букурещ бяха отхвърлени. Тогава канцлерът Нехамер посочи, че Европейската комисия не е достатъчно активна в решаването на проблема с мигрантския натиск, макар че изпълнителният орган на ЕС отдавна обяви, че двете балкански страни са изпълнили критериите за членство в зоната, свободна от граничен контрол.

България от години се опитва да стане член на Шенгенското пространство, но това се оказа непосилна задача за няколко правителства подред.

По-рано тази седмица източници на изданието EURACTIV.bg от дипломатическите среди в Брюксел, българския парламент и правителството посочиха, че са преодоляни пречките, които Нидерландия е поставила на България. Няма информация обаче каква е позицията на другата държава, наложила вето - Австрия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кметът на Дупница е обвинен за закана срещу полицейски началник

Преди дни Дангов развя руското знаме пред сградата на общината

19:56 - 13.05.2024
Важно днес

Забраната за реклама на хазарта влиза в сила. Радев реши да не налага вето на промените

Радев няма да налага вето на промените в Закона за хазарта

18:25 - 13.05.2024
Важно днес

Служебната власт влезе и в Държавната консолидационна компания

Уволнени са избрани с конкурс членове на борда, а за рокадите няма мотиви

18:15 - 13.05.2024
Живот

"Свобода" - мемоарите на Ангела Меркел ще бъдат издадени тази есен

Меркел издава първата си автобиография почти три години след края на мандата ѝ като канцлер.

16:50 - 13.05.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста Красимира Трифонова - тъщата на убития Пейо Пеев

44-годишният Пейо Пеев беше открит мъртъв в полуопожарена кола край хижа Алеко.

16:31 - 13.05.2024
Европейски дневници

Над половината от младите българи ще гласуват на европейските избори

Най-много са желаещите да гласуват сред младите в Румъния

15:16 - 13.05.2024
Важно днес

Прокуратурата иска половин млн. лв., за да пусне Васил Божков на свобода

Първоначално поисканата гаранция беше в размер на 130 хил. лв.

14:34 - 13.05.2024