Радев ще връчи мандат на ПП в първия работен ден на 2023 Снимка: © European Union

Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство на "Продължаваме промяната" на 3 януари (вторник) - първия работен ден на 2023 г.

От 11 ч. ще се проведе церемонията по предаване на мандата. ПП вече номинираха бившия министър на образованието акад. Николай Денков за кандидат-премиер, но изгледите за формиране на парламентарно мнозинство са песимистични.

ГЕРБ не успяха при своя първи опит с проектокабинета на проф. Николай Габровски, който беше отхвърлен от Народното събрание със 113 гласа "за" и 125 "против".

Ако и при втория опит не бъде предложен (и подкрепен) състав на Министерски съвет, президентът трябва да възложи на някоя от следващите парламентарни групи да посочи кандидат за министър-председател.

Радев не е длъжен да връчи третия мандат на третата по големина сила в 48 НС.

  • Един от обсъжданите в медиите сценарии предполагаше най-малката коалиция "Български възход" да получи последна възможност за формиране на управление и да я заложи на нов проектокабинет около Габровски.
  • Знак за това даде Стефан Янев при отхвърлянето на първия мандат на ГЕРБ, който обяви, че партията му одобрява кандидатурата на неврохирурга за премиер, но не и състава на Министерския съвет.

Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори след 2 месеца.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024