Радев: Тези, които спъваха модернизацията на армията, бързат да дадат оръжие за Украйна Снимка: © Screenshot

За пореден път президентът Румен Радев критикува предложенията България да изпрати оръжие в помощ на Украйна и каза, че не може да се очаква, че "ще получим друго в замяна".

"Домогванията до властта в България трябва да изключват некомпетенетността и лъжата, която някои хора непрекъснато разпространяват. Същите участваха в няколко правителства, спъваха години наред модернизацията, не въведоха никакво ново въоръжение. А сега същите бързат да предоставят въоръжение на Украйна и бързат да ни лишат и от това, което имаме в момента", заяви той.

По думите му "мантрата", че ако изпратим оръжие на Киев ще получим "подарък" от НАТО издавало "опасна наивност или тежка некомпетентност". Според него предоставянето на военна помощ "без да са въведедени нови образци за заместване" ще задълбочи дефицита от способности на българското въоръжение за дълъг период от време. Радев изтъкна, това се случва в условия на влошаваща се сигурност - "и не само на север от нас, а и на Балканите".

България е една от малкото страни в Европа, които не изпращат военна подкрепа на Украйна. От "Демократична България" казаха, че едно от първите им предложения в новия парламент ще бъде именно по този въпрос.

Държавният глава каза още, че повече няма място за оправдания за отлагане на модернизацията на българската армия. Темата ще бъде засегната и по време на консултациите, които той предстои да проведе с представители на парламентарно представените партии за съставяне на редовен кабинет.

"Нека първо се сформират парламентарните групи и ще пристъпим към консултации, за да чуя вижданията на партиите и по този въпрос”, допълни президентът.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ и "Спаси София" предложиха план за мащабни промени в движението в центъра на София

Предвиждат се мащабни промени в организацията на движение и паркирането в центъра на София

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024
Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024