Радев: Украйна настоява да води тази война. Сметката се плаща от цяла Европа Снимка: © Screenshot

Президентът Румен Радев смята, че "Украйна настоява да води тази война". Пред репортери в Рожен той за пореден път описа последиците от военния конфликт, но пропусна да спомене, че войната всъщност беше започната и се води предимно от Русия, а украинската армия се отбранява на собствена територия след началото на инвазията на 24 февруари 2022 г.

"Украйна настоява да води тази война. Да е ясно, че сметката се плаща от цяла Европа. Тази война има много измерения, то не е само чисто военно, а и икономическо, социално, политическо. Тя е заплаха и риск за цяла европа", каза Радев.

Държавният глава критикува управляващите, като повтори тезата си, че продължават да нямат собствено мислене, мнение и позиция за войната, а само следват това на "големи държави". Той каза, че е "крайно време да се мисли трезво и обективно" по този въпрос.

Радев изглежда реагира остро и на предложението на парламента за изпращането на български бронирани машини БТР за Украйна. Идеята е на групите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, които искат да изпратят около 100 бронетранспортьора (БТР) на Киев, които да бъдат взети от складовете на МВР, а не от резервите на българската армия.

За президента обаче това очевидно не е добра идея, макар да не конкретизира какъв точно е проблемът на предложението: "Няма МВР. Няма българска армия. Във военно положение всичко е едно и това е националната сигурност на България".

Държавният глава използва и думите на британския министър на отбраната Бен Уолъс, който преди дни скастри Киев, че страната му не е "Amazon за оръжия" и обвини управляващите, че третират България по сходен начин:

"Трябва ли да чакаме и други министри на отбрната да го кажат, за да спрат нашите управляващи да гледат на българските въоръжени сили като склад за въоръжените сили на чужда армия", изтъкна той.

И тук Радев реши да избяга от контекст, тъй като думите на Уолъс бяха отправени по-скоро като "съвет" към украинците относно скептицизма на някои политици за военната помощ. Президентът пропусна да спомене, че само преди дни Великобритания все пак обяви нов военен пакет в помощ на Киев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари строителен хипермаркет в Харков, пълен с хора

Най-малко 24 души са ранени, а двама са загинали, много от хората са в неизвестност

17:36 - 25.05.2024