Снимка: © bTV

Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство на БСП. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова пое задачата за сформиране на кабинет.

„Избрах да връча третия мандат на БСП. Причините са много. На първо място БСП е партия, която изповядва ценностите свобода и солидарност. Съхрани откритост и диалогичност при усилията за съставяне на кабинет. Най-важната причина са хилядите почтени социалисти, които познавам. Вярвам, че съставът на правителството ще се гради около ясни ценности. България има нужда от лидерство, от политическа отговорност, която трябва да разреши проблемите на предишния модел на управление“, каза Румен Радев по време на официалната церемония на „Дондуков“ 2.

Лидерът на левицата заяви, че разбира отговорността и ще положи всички усилия за съставяне на редовен кабинет.

„Искаме да изпълним мерките за реформа, за промяна на досегашния модел, да се гарантира стабилност на България и сигурност за българските граждани“, каза Нинова.

БСП ще покани на разговори всички парламентарно представени формации извън ГЕРБ и ДПС. Засега ИТН отказват да се върнат на масата за преговори след провала на проектокабинета им, но лидерът на БСП заяви пред БНТ, че ще покани на открита дискусия Слави Трифонов.

Нинова обяви седемдневен срок за излъчване на кандидат за премиер. В решение на Конституционния съд не е определен срок, но според лидера на левицата - на разговорите с президента е уточнено, че до следващия петък, 3 септември, трябва да бъде предложен кандидат за министър-председател. Той също ще има седем дни да предложи проектокабинет.

Нинова няма да бъде кандидатът за премиер и допусна възможността всяка партия, която участва в дискусиите, да може да предложи министър-председател и въпросът да бъде решен „в един разумен разговор“.

Лидерът на БСП посочи, че въпросът служебният кабинет да продължи работата си като редовен, остава "отворен". "Ще го обсъдим с останалите парламентарни групи", каза тя след разговорите с президента Румен Радев.


Нинова кани Слави Трифонов на открити преговори: "Всяка партия ще може да предложи премиер"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал