Радев за идеята на Главчев: Той все още не знае с какво се е заел като премиер, да не говорим за МВнР Снимка: © Президентство на Република България

Държавният глава Румен Радев потвърди, че в разговор с него, службеният премиер Димитър Главчев се е самопредложил и за поста на външен министър. Президентът определи като "авангардно" направеното предложение.

"В петък, в края на деня, получих това авангардно предложение от г-н Главчев. Защото аз съм казвал много пъти, че ако ми подаде човек, на който има доверие - аз веднага ще издам указ. Аз го посъветвах все пак да проучи малко повече нещата, защото ми се струва, че той все още не е разбрал с какво точно се е заел като премиер, да не говорим за Външно министерство", каза Радев пред журналисти.

Държавният глава добави, че в понеделник сутринта предстои "един последен разговор" между двамата.

"Имаме множество прекрасни дипломати, които са готови веднага да поемат министерството и да свършат работата доста по-добре от г-н Митов", каза Радев.

По-рано днес служебният министър-председател заяви пред журналисти, че се е самопредложил и е готов да носи политическата отговорност и за поста на външен министър.

Стефан Димитров, за чието място беше номиниран зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, беше предложен от Димитър Главчев за външен министър, но премиерът поиска да го смени само след седмица. Решението му съвпадна с изказване на Борисов, който се закани, че ще "оттегли подкрепата си", ако той не бъде освободен.

В петък Митов заяви, че се отказва от номинацията, тъй като "не иска да се превръща в ябълката на раздора".

Радев приветства оттеглянето на зам.-председателя на ГЕРБ, "макар че му отне почти една седмица".

"Искам да отбележа, че макар да му отне почти седмица, Митов най-сетне проумя, че ако го бях назначил на този пост, той щеше да изпадне в тежък конфликт на интереси. Министърът на външните работи е пряко отговорен за организацията на изборите в чужбина, а това няма как да стане, когато на поста е заместник-председател на партия, която е участник в изборите", посочи президентът.

Той отхвърли обвиненията, че е защитавал освободения Стефан Димитров, като подчерта, че единствено е бил против "зам.-председател на партия да отговаря за избори в чужбина".


Главчев се е самопредложил и за поста на външен министър, чака указ от Радев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нацистко парти в скъп курортен бар шокира Германия

"Германия на германците. Чужденците - вън" и хитлеристки поздрави провокираха разследване на службите за сигурност

17:36 - 24.05.2024