Радостин Василев се отказа от имунитета си с реч срещу Гешев, Борисов и ИТН

Бившият министър на спорта Радостин Василев ще се откаже от имунитета си като народен представител, след като главният прокурор Иван Гешев поиска да му бъде повдигнато обвинение за заплаха.

Василев обяви, че се е колебаел дали да го направи, защото колегите му от ПП-ДБ са опитвали да го разубедят да не се поддава на "опита за шантаж и политически натиск на Иван Гешев".

"Това е един фарс, целта е да бъда унищожен и да ме пречупи, но това няма да ме отклони от моя път. Иван Гешев и придворните му от бившата Спецпрокуратура са истинските защитници на мафията в България - която си имаше държава, а вече си има и главен прокурор", обяви той от трибуната на Народното събрание.

Василев беше обвинен за това, че е заплашвал бившата си съпартийка от ИТН Христинка Илиева да се отцепи от партията и да не гласува срещу свалянето на кабинета на Кирил Петков през лятото на 2022 г.

Радостин Василев се обяви за един от "опонентите на недосегаемия ни главен прокурор", като посочи, че е работил за отнемането на Бюрото за защита към Гешев и за прекратяването на работата на Специализираната прокуратура.

"С още пет народни представители миналото лято заявихме, че ПГ на ИТН е пробита от мафията и това не е тайна за никого в България. Тогава осуетихме един план на мафията за управление с третия мандат, който да отиде при ИТН. Това е непростим грях и за този грях трябва да понеса своята отговорност. Още тогава ми беше казано, че "нещата няма да останат така", обяви Василев.

Той обвърза делото в прокуратурата и с това, че като министър на спорта за кратко затвори ресторанта на Александър Сталийски в комплекса "Диана" или "рандеву-мястото на Бойко Борисов, който обичаше да играе карти там, и където вместо да се развива спорт, е сбиротак на мутри и мутреси".

Василев нападна и групата на ИТН, която обвини, че "гордо подкрепя ГЕРБ" на фона на заявките при създаването си.

"Неудобен съм, защото разкрих най-пряката връзка между ГЕРБ, ДПС и президента Радев и тя е в Министерството на младежта и спорта - няма по-голямо задкулисие от това. Г-жа Лечева е точно това, срещу което съм се борил, подкрепяна от "бизнеса" и мафията", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон за рисковете пред ЕС, ако няма реформи

Френският президент призова ЕС да се обедини срещу предизвикателствата

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024
Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024