Рафинерията на "Лукойл" в Сицилия създава огромен проблем за Мелони

Италия се намира в сложна ситуация само месец преди забраната за внос на руски нефт в ЕС да влезе в сила.

Рафинерията ISAB на остров Сицилия, която осигурява над 20% от горивата в държавата, е 100% контролирана от руската "Лукойл" чрез дъщерната им компания "Литаско" (собственик и на мажоритарния дял в българското подразделение на руския гигант).

Заводът осигурява работа на около 3000 работници и подизпълнители, а засегнатите от евентуалното ѝ затваряне ще са около 10 000 души, имайки предвид свързаността на рафинерията с индустриалната зона на област Сиракузa и производството на електроенергия в базата.

Досега ISAB е преработвала микс от нефтена суровина от различни региони - около 30-40% от доставките са идвали от Русия до февруари 2022 г. Войната в Украйна обаче променя цялата картина, като заплашва сицилианския актив на "Лукойл" от фалит.

Банките-кредитори на ISAB спират достъпа до финансиране на компанията заради високия риск от обвързаността на рафинерията с най-големия частен търговец на нефт в Русия.

Това прекъсва възможността ѝ да купува суров петрол от алтернативни доставчици и я оставя да разчита единствено на "Лукойл" - което води до безпрецедентен ръст на вноса на руски нефт в последните няколко месеца в Италия.

За разлика от България - Италия не поиска изключение от санкциите. Държавата се снабдява с петрол не само от Русия, но и от Азербайджан, Либия, Ирак, Саудитска Арабия и други производители.

Санкциите на ЕС не засягат пряко "Лукойл" и ISAB, но практическото положение на рафинерията означава риск от прекратяване на дейността след 5 декември, когато влиза в сила забраната за внос на руски нефт по море.

Имайки предвид ефекта върху икономиката на Южна Италия - това създава огромен проблем за новото правителство на Джорджа Мелони.

Вариантите за изход от ситуацията са два - спешно привличане на нов инвеститор, който да замени "Лукойл" в собствеността на рафинерията, или в краен случай - национализация, по примера на Германия.

Според Financial Times, американската компания Crossbridge Energy Partners е изпратила екип в Сицилия, който да провери опциите за придобиване на нефтопреработвателната база, но не е ясно дали ще се стигне до финализиране на сделка в рамките на изтичащия срок.

Reuters твърди, че Crossbridge вече има напредък в преговорите с "Литаско", като планира да преобразува рафинерията за производство на по-екологично чисти продукти - по примера на друга своя инвестиция в Дания.

Потенциален интерес има и от страна на Vitol и норвежката Equinor, но FT посочва, че "фирмите се колебаят да влизат в директни преговори с руски партньор заради репутационната щета", поради което настояват италианското правителство да действа като посредник в евентуална сделка.

Новоизбраният министър на икономиката в кабинета "Мелони" Адолфо Урсо не изключва държавна намеса, за да бъдат осигурени необходимите средства за удължаване на производството.

Засега администрацията е изпратила уведомително писмо до доставчиците и банките на ISAB, с което се опитва да успокои притесненията им за рисковете от търговията с руския актив в ЕС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024