Правителството на Германия ще поеме контрола върху три рафинерии на "Роснефт", намиращи се в Шведт, Карлсруе и Фобург (в провинциите Бранденбург, Баден-Вюртемберг и Бавария).

Решението е взето с оглед на осигуряването на работата на трите обекта. Федералната мрежова агенция, която представлява енергийният регулатор на Германия, ще поеме доверително управление на дяловете на "Роснефт" в рафинериите PCK Schwedt, Miro (Карлсруе) и Bayernoil (Фобург). Режимът е разрешен по силата на промени в Закона за енергийната сигурност, които позволяват влизането на временна държавна администрация или в краен случай - експроприация на собствеността на копмании от стратегическо значение. Подобен ход вече беше приложен спрямо "Газпром Германия", след като Москва се опита да ликвидира компанията с процедурни ходове малко след избухването на войната.

Административната мярка ще влезе в сила още от днес и засега е с ограничен срок на действие от 6 месеца.

Spiegel посочва, че мярката се предприема заради предстоящото ембарго върху вноса на петрол от Русия. "Роснефт" държи около 12% от капацитета на петролните рафинерии в Германия, като е една от най-големите нефтопреработвателни компании в страната.

Рафинерията в Шведт е изцяло зависима от руския нефт, който получава по тръбопровода "Дружба". Обектът е работодател на 1200 работници и се смята за стратегически важно предприятие за региона. Той доставя горива и на голяма част от населените места в североизточна Германия.

От Министерството на икономиката заявяват, че ще приложат пакет от мерки, които да осигурят бъдещето на рафинерията и да се намерят алтернативни маршрути за получаване на суровина. Очаква се тя да бъде доставяна с кораби през пристанищата в Росток (Северна Германия) и Гданск в Полша.

Очаква се тези мерки да бъдат представени от канцлера Олаф Шолц, икономическия министър Роберт Хабек ("Зелените") и ръководителя на провинция Бранденбург Дитмар Войдке на пресконференция в петък.

Трите рафинерии бяха собственост на дъщерни фирми на "Роснефт" в Германия - "Rosneft Deutschland" и "RN Refining & Marketing".

Всеки месец те внасят суров петрол на стойност от няколко стотици милина евро от Русия към Германия.

Дейността им вече е поставена под риск заради руската собственост, тъй като различни доставчици, застрахователи, IT-компании и банки отказват да сътрудничат с "Роснефт" и структурите им на фона на предстоящото ембарго.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024