“Вечното дерби” на българския футбол - мачът между “Левски” и ЦСКА, за пореден път предостави не толкова качествена игра, колкото проблеми по трибуните.

“Червените” спечелиха с 2:0, но още в началото на срещата полетяха сигнални ракети от Сектор “Г” на стадион “Васил Левски” (където са феновете на ЦСКА) към Сектор “А (където са част от феновете на “Левски”) и обратно.

След първия гол на ЦСКА започнаха истинските безредици. Част от феновете на “Левски” в Сектор “А” опитаха да нахлуят на терена. Това наложи намесата на на полицията, която успя да овладее ситуацията.

Малко след това обаче, облечени в черно мъже, на част от които на гърбовете пише “Охрана”, излязоха на пистата и нахлуха в Сектор “А”, където започнаха с юмруци, ритници и колани да раздават правосъдие.

На кадрите се вижда и MMA-боецът Даниел Илиев, известен като зет на бившия министър на вътрешните работи и настоящ депутат Младен Маринов. Мъжете с черните тениски са от охранителната фирма "БГ Секюрити".

Илиев е едно от главните действащи лица по разследването за жестокия побой срещу журналиста Слави Ангелов през 2020 г. Подсъдими бяха трима души, които са били част от агитката "София Запад". Един от анонимните свидетели по делото твърди, че Илиев е участвал в побоя над Ангелов. Срещу него обаче няма обвинение.

Всичко това се случи пред погледа на на безучастно гледащите полицаи. След края на мача МВР обяви, че са арестувани 28 души, от които за притежание на наркотични вещества, двама – за забранени предмети, двама, проявили агресия, един – за неподчинение на полицейско разпореждане, и 15 – за носене на пиротехника. Общо 15 от тях са непълнолетни или малолетни.

Полицията не съобщава дали сред тях са и биячите в Сектор A.

Защо охраната бие феновете, а полицията гледа?

Това биха попитали хора, които не следят динамиката на събитията в “Левски”.

Реалността е такава, че феновете на клуба от няколко години са разделени - половината гледат мачове от Сектор “Б”, а другите - от Сектор “А”.

"Ултрас Левски" е обединение от две фракции, които напуснаха Сектор “Б”. Те гледат мачовете на любимия си отбор от Сектор “А.”

В конфликт са с най-влиятелната група в Сектор “Б” - "София Запад”.

За Вечното дерби клубът наема частна охранителна фирма, която да помага на полицията, но част от хората, ако не и всички, са фенове на “Левски” от Сектор “Б”.

“Левски” си плаща “данък спокойствие”, като овладява най-буйните привърженици.

И така, виждайки, че по време на мача с ЦСКА се случва нещо в Сектор “А”, “охранителите” си намират повод да нахлуят и да започнат да бият привърженици, буквално да се саморазправят с хора, които също са фенове на “Левски”.

След мача мажоритарният собственик на “сините” Наско Сираков отказа да коментира, а новият президент на БФС - Георги Иванов-Гонзо, само каза, че “ако това продължава, ще има смъртен случай”.

Боят в Сектор “А” се случи, докато родители опитват да опазят децата си - както и на метри от местата, на които работят журналисти.

Оператори и фотографи от пистата се оплакаха, че са замеряни с камъни. Още един пример за това, че макар и мачовете в България, към които да има някакъв интерес са малко, те са всичко друго, но не и безопасни.

Как се вкарва пиротехника на стадиона?

Ако отидете на мач, полицаите ще ви проверят изцяло. Дори ако носите със себе си бутилка вода, ще ви помолят или да не я внасяте на стадиона, или да изхвърлите капачката. По този начин ако решите да хвърлите бутилката по някого, още във въздуха водата ще изтече и се очаква ударът, ако има такъв, да не е толкова тежък.

На фона на тези изисквания - оказва се, че може да си седнете на мястото, а към вас да полети сигнална ракета…

Организираните агитки внасят “оборудването си” или много по-рано, или още в предходния ден. По този начин, докато редят хореографията, може да скрият и забранени средства.

По принцип, часове преди началото на срещата полицаи с кучета обхождат трибуните за проверка, но поради някаква причина за големите дербита винаги има пропуски.

Английските “фирми”

Българските футболни хулигани нито са най-страшните, нито са първите. Още в средата на XX в. в Англия се създават първите т.нар. фирми на футболните хулигани.

Най-популярни са тези на "Уест Хем", "Лестър Сити", "Бристъл Сити”, “Арсенал”, "Челси", "Астън Вила", "Лийдс Юнайтед", "Милуол", "Бирмингам Сити", "Тотнъм Хотспър", "Портсмут", "Улвърхамптън Уондърърс", "Кардиф сити" и др.

Въпросните организации са класически престъпни групи, свързани с разпространение на наркотици, кражби и грабежи, рекет и други много сериозни престъпления. "Фирмите" набират огромна популярност и са предмет на стотици "градски легенди". Освен това, те са притегателна сила и за младите, които искат да се издигнат в йерархията.

Ако днес гледате Висшата лига на Англия сега, ще видите ултра модерни стадиони и хора, които кротко са седнали и гледат футбол. Преди 40-50 години обаче по трибуните има кръвожадни хулигани, а между тях и терена има високи огради, бодлива тел и полиция, готова във всеки момент да се намеси.

Феновете си организират боеве преди мачовете, правят си засади по пъбовете и градския транспорт, а след двубоите безредиците продължават. Може да гледате филма “Green Street Hooligans”, който е един от най-популярните, показващи отвътре част от тази субкултура.

Две събития бележат историята завинаги

Трагедията на стадион “Хейзъл" се случва на 29 май 1985 година. На финала за Купата на европейските шампиони (която сега е Шампионска лига) “Ювентус” играе срещу “Ливърпул” и печели с 1:0.

В резултат на сблъсъци между феновете на двата отбора, започнали един час преди мача на стадиона, загиват 39 души, а други 600 са ранени.

Причината за смъртта на толкова много фенове е, че англичаните успяват да нахлуят в сектора, предназначен за италианците, а последните бягат през редовете към стена, която под натиска на човешкия поток рухва.

След този случай ФИФА и УЕФА налагат забрана за мачове на английски клубни отбори и на националния състав по цял свят. Забраната е отменена едва след 5 години, като ембаргото за клуба "Ливърпул" продължава 6 години.

На 15 април 1989 година се случва и трагедията на “Хилзбъро”. В мач между “Ливърпул” и “Нотингам форест”. Тогава, за се ускори влизането на зрителите по трибуните на стадиона, полицията нарежда да бъдат отворени повече входове.

Феновете са претъпкани на стадиона в заградени тераси, без седалки, където много от тях са буквално премазани от напиращата отвън навътре тълпа. Загиват 96 души, а 766 са ранени.

По това време британски премиер е Маргарет Тачър, която мобилизира всички сили на правителството, като целта е ясна - елиминиране на футболното хулиганство.

Новият закон (Football Spectators Act) включва пълна точки като: забрана на пушенето и консумацията на алкохол на стадиона и дори в близост до него, задължителното наличие само на седящи места, видеонабюдение и други.

Създава се и т.нар. “Заповед за футболна забрана”, благодарение на която футболни фенове, правещи противообществени прояви, получават забрани до 10 години за посещаване на мачове, а към наказанието може да бъде добавена и забрана за посещаване на обществени заведения, зони в близост до стадиони 2 часа преди и 2 часа след футболни мачове, задължителна подписка за лицата с наложена "заповед за футболна забрана" в съответното полицейско управление и други.

Драконовски мерки, но не само

Забраните и наказанията са едната страна на монетата, но другата страна са клубовете.

През годините Футболната асоциация ги задължава да модернизират стадионите си, защото проучване на психолози показва, че когато едно съоръжение не е модерно, то подтиква много повече към насилие и безредици.

Правят се и големи инвестиции, така че един футболен мач да се превърне в празник за цялото семейство, с различни активности преди и след двубоя. А от години насам, поведението на феновете се следи с много камери, така че дори някой да реши да създава неприятности, много бързо да бъде идентифициран.

Истината е, че футболните хулигани в Англия не са изчезнали. На всеки голям международен форум - Световно или Европейско първенство, те организирано създават проблеми в държави, където мерките не са толкова затегнати, но фактът, че на Острова са далеч от стадионите, показва, че решението на проблема е въпрос на желание.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024