Снимка: © Мирослава Дерменджиева

Текстът е в партньорство с BILLA България.


Познаваме я с ролите ѝ в "Откраднат живот" и "11 А", а също и като водеща на шоуто "Игри на волята". Актрисата Ралица Паскалева води динамичен начин на живот, пътува много, но винаги намира време да приготви нещо интересно и вкусно за семейството си. Казва, че майка ѝ е най-добрата "готварска книга". 

Ралица е един от посланиците на BILLA България. Пред нас споделя, че винаги опитва да хапва свежа храна и да спазва режим, дава ни и рецепта за запечен хляб с квас, зелен лук, масло и кашкавал:

Познаваме те като човек с изключително внимание към храната, но не знаем предисторията - как се зароди този интерес?

Темата за храната за мен е изключително любима и приятна. Истината е, че винаги съм имала специално отношение към продуктите, пазаруването и готвенето, но вниманието ми към тях се засили, когато станах майка. В желанието си да подбирам най-качествената и полезна храна за моето момченце, започнах да отделям все повече време за изпробване на рецепти и търсене на идеалните и свежи продукти за тях. 

Какво обичаш да ядеш и какво да готвиш? 

Аз съм голям фен на индийската, италианската и вегетарианската храна. Да, знам че звучи много разнопосочно, но обожавам пикантна храна, мога да ям паста и пица всеки ден от седмицата, а вегетарианската и веган кухня ми е най на сърце, като най-лека и полезна за мен самата. Имам много хранителни алергии, които изчиствам именно с консумирането на продуктите само от растителен произход.

Кой е по-сложният мъж в дома ти - Теодор  (бел. р. волейболистът Теодор Салпаров) или Максим? 

О, изобщо не са сложни. Теди хапва всичко, което готвя. Изключително много уважава това, че отделям време и се старая вкъщи да има винаги домашно приготвена храна. Винаги е дегустатор. Макси пък споделя любовта ми към пастата и пицата и винаги, дори да откаже да яде нещо, мога да спася положението с някоя “Маргарита” или топла прясна франзелка с масълце.

Теодор готви ли? 

Има голямото желание да го прави! Често ми помага в заготовките, наблюдава какво правя аз и се включва активно. Още по-хубавото е, че се опитваме да учим и Макси да помага в кухнята. За едно детенце на неговата възраст е изключително интересно да бъркаш и чупиш яйца, да трошиш сирене, или пък да месиш тесто. По този начин имам един малък и сладък помощник до мен, а той се забавлява.

Когато си на снимки, можеш ли да спазваш добър хранителен режим? 

Когато съм на снимки, често изпитвам трудност с храненето, тъй като един наш снимачен ден е изключително динамичен. Снимаме по 12 часа, а имаме едва 1 час за обедна почивка. Да, продукциите винаги се съобразяват с хранителните вкусове и предпочитания за храната ни, но това да хапваш на крак от кутийка не е най-приятното нещо. Важното е все пак, че имаме винаги осигурена храна - привилегия , която, за съжаление, много хора по света нямат. Трябва да сме благодарни.

Кой пазарува у вас? 

И аз, и Теди пазаруваме. Когато имам повече време, отивам и го правя аз, като ми доставя голямо удоволствие. Но когато съм заета с нещо или нямам възможност да отида, то пращам списък на Теди и той го прави също толкова добре. Голяма отмяна ми е във всяко едно отношение. 

Коя е храната, която винаги имате и всички обичате? 

Хлябът, разбира се. Хлябът, както знаем всички, е не просто храна, а символ на сплотеното семейство. Дори не мога да си представя трапеза без хляб. А останалите ястия са спрямо вкусовете на всеки. Старая се да има за всекиго по нещо.

От кои домакини си - които се запасяват, или които купуват най-необходимото? 

Предпочитам да купувам най-необходимото, защото за мен свежестта и това продуктите да са пресни, е от голямо значение. 

Отношението ти към готварските книги - само ги четеш или и ги ползваш? 

Моята “готварска книга” е мама! Мама е велика в кухнята, а и не само. Тя за мен е пример за работеща, динамична и умна жена, но и жена, която винаги се грижи да има домашно приготвена храна на масата, независимо колко ангажирана е била през деня. С нея често готвим заедно, а ако сме на разстояние - видео обажданията са ни навик.

Партнираш си с BILLA в редица проекти - какво купуваш от магазините им?

Какво не купувам от тях, по-точно. Просто в BILLA мога да намеря всичко, което ми е нужно. Имат страхотна пекарна с прясно изпечени на всеки 30 минути вкусотии, имат био щанд, а зеленчуците им са винаги свежи. И да ви призная - голям фен съм на веган майонезата в хладилния им щанд. Палец нагоре за вас, BILLA.

Снимка: Красена Ангелова

Рисуваш ли още? 

Да! Рядко ми остава време, но се случва, когато ми дойде музата, дори да е посред нощ, да седна и да си рисувам. Успокоява ме.

Ти си доста мобилен човек, къде живееш сега? 

Труден въпрос. Теди играе в момента в Бургас и прекарваме доста време на морето, родителите ми са в Русе и доста често пътуваме до тях или те към нас, а в София е работата ми и се налага да пътувам постоянно между тези три точки. Хубавото е, че обичам да пътувам и това не ме изморява, а дори ме разнообразява.  В крайна сметка - не е важно къде, а с кого си, нали така?

Какво дете е Максим, искаш ли да тръгне по стъпките на баща си? 

Макси е страхотно дете. Така би казала и всяка друга майка за детето си. Див, енергичен, заразяващ със смеха си. Максим има възможност да стане какъвто мечтите му позволят да бъде. Ние бихме му дали пълна свобода на личен избор. Дали ще бъде артистичен спортист, или спортуващ редовно актьор... Може да бъде и лекар, или пък космонавт? Времето ще покаже, а ние от семейството ще бъдем винаги до него, за да го подкрепяме в решенията.

Ти как си със спорта и с тренировките? 

Опитвам се да спортувам, но към този момент тренировките ми най-често се равняват на носене на Максим на ръце, а той не е никак лек вече, катеренето на стълби, носенето на чанти, тичането по снимачната площадка. Тук-там се промъква и някоя коремна преса, за да кажа, че е пълна тренировката.

Обичаш ли да каниш гости? 

Обичам, да. Винаги съм предпочитала да каним гости или да бъдем гости при приятели, отколкото да посещаваме ресторанти. И в двете си има чар и предимства, но за мен е много по-приятно да бъда сред домашна и непринудена обстановка. Тогава винаги се водят най-приятните разговори и се хапва най-вкусната храна. Тази, приготвена с любов.

В работен план - какво правиш в момента и какво ти се прави? 

Правя много неща. Работя с доста брандове и компании по различни проекти и партньорства. В подготовка съм за стартиране на снимките на третия сезон на “Игри на волята”, работя по обновяване на контактите ми с чуждестранните агенти, с които си сътруднича по външни продукции. Но най-вече съм ангажирана с това да бъда майка. Това е и най-важното за мен, работата няма да избяга.

Ето и рецептата на Ралица Паскалева за запечено хлебче с квас, зелен лук, масло и кашкавал:

1 хляб с квас 
100 г кашкавал
100 г масло
0,5 pu. зелен лук
0,5 pu. копър
150 г масло
2 скилидки чесън
1 щипка черен пипер
сол на вкус

Нарежете горната част на хляба на 2х2 см кубчета, без да режете до дъното. Разтопете маслото в отделен съд, нарежете кашкавала на тънки линийки. Към маслото добавете сол, черен пипер, чесън и нарязаните зеленини. Поставете парче лист за печене и хлебчето в центъра. Напълнете джобовете с маслото. Наредете вътре и линийките кашкавал.

Завийте с фолио и поставете хляба във фурната за 15 минути при 170 градуса. Пет минути преди да го извадите от фурната, махнете фолиото, за да може да се запече кашкавалът леко отгоре. Лесно и много вкусно. Добър апетит!


Прочетете още:

Момчето, което избра любовта


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти