Снимка: © Булевард България

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков разкритикува остро полицаите, които на 25 февруари задържаха трима ученици край Паметника на съветската армия в София.

Десетокласниците бяха отведени в Първо РУ заради надпис върху постамента, гласящ „Save Ukraine“, с който изразяват подкрепа за Украйна във войната с Русия.

По време на изслушване пред депутатите в Комисията по вътрешен ред и сигурност Рашков определи случая със задържаните младежи като „смущаващ“. "Днес проведохме оперативка в МВР с ръководството на СДВР и други длъжностни лица, за да можем да получим информация от извора. Попитах ги един по един имат ли деца и дали са съгласни някой утре да задържни тяхното дете", заяви министърът.

Той критикува полицаите, че незабавно е трябвало да уведомят прокуратурата, която да се произнесе дали да бъде образувано досъдебно производство. Когато определени деяния са извършени от непълнолетни лица – каквито са 16-годишните ученици, може да не бъде образувано дело.

"Помолих ги днес да ми донесат факса, с който са информирали прокуратурата в петъчния ден. Досега не са ми представили такъв документ. Не изключвам да са уведомили прокуратурата по телефона", каза Рашков.

Директорът на СДВР Калоян Милтенов вече е разпоредил дисциплинарна проверка, която да изясни обстоятелствата, свързани със завеждането в районното управление на тримата младежи. Ако се установи превишаване на правомощия, на полицаите ще се търси дисциплинарна отговорност, съобщиха от МВР вчера.

За мерки призова и Рашков: „Казах им: "Защо не сте постъпили като родители. Нали сте родители и вие, полицаите, не сте някакви извънземни? Не може така да се постъпва от служители. Това е нетърпимо".

Започват обучителни мероприятия със състава, който има отношение по тези въпроси. След това ще има изпит и санкции за тези, които не го вземат, стана ясно от думите на министъра.

Освен това е започнала проверка във всички районни управления на територията на София на всички заповеди за задържане за 24 часа.

Днес кметът на район Средец Трайчо Трайков заяви: „Паметникът на съветската армия разполага с камера с висока разделителна способност и всичко се следи. Ако някой напише „Спасете Украйна“, го арестуват на 30-ата секунда, а ако отидете и надраскате със спрей Народния театър, има да чакате някой да се заинтересува“.

Той вече задейства процедура по преместването на фигурите от монумента.


Трайков: Пред ПСA има камера с висока резолюция, а ако драскаш по Народния театър, никой няма да се заинтересуваАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пандемията на богатите: Нов милиардер на всеки 30 часа от началото на 2020 г. до днес

В същото време расте броят на хората, достигащи до крайна бедност

Кирил Петков за подаръка си към папата: Искахме да занесем нещо духовно

Българската делегация ще подари изработена от вълна сцена на Рождество Христово

"Пътят към освобождението е дълъг": Беларуските доброволци, които се бият в помощ на Украйна

"Невъзможно е да освободим Беларус, без да изгоним фашистките войски на Путин от Украйна“, казва един от бойците

СЗО: Пандемията все още не е приключила. „Отслабваме бдителността си на свой риск.“

Почти 1 млрд. души в страните с по-ниски доходи все още не са ваксинирани, отбелязва директорът на СЗО

Зеленски ще говори на Световния икономически форум в Давос

Продължава интензивната руска офанзива в Луганск

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията