Рашков обвини МВР в укриване на данни за конкурса, с който ГДБОП наема жената на Нотариуса Снимка: © Булевард България

Бившият вътрешен министър и настоящ депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков отхвърли опита на МВР да прехвърли върху него отговорността за назначението на съпругата на Мартин Божанов - Нотариуса за служител на ГДБОП.

В предаването "Денят с Веселин Дремджиев" той поясни, че Гергана Грънчарова е станала служител на дирекцията за борба с организираната престъпност след конкурс, който е обявен още през октомври-ноември 2020 г. По това време шеф на ГДБОП е Любомир Янев, а министър на вътрешните работи - Христо Терзийски (в момента той е депутат от ГЕРБ).

"Очевидно този конкурс е обявен много преди аз да стана министър на вътрешните работи, защото моята и нашата информация е, че между Божанов и тогавашния директор на ГДБОП е имало доста здрава връзка, иначе няма обяснение как така съпругата на Божанов изведнъж се явява и печели този конкурс", подчерта Рашков.

В понеделник МВР публикува част от документацията в конкурса, която показва, че финалната заповед за назначението на Грънчарова е от 19 май 2021.

Тя е подписана от Рашков във времето, в което той е служебен вътрешен министър в кабинета на Стефан Янев в периода май 2021 - юли 2022 г.

Бившият министър твърди, че е бил длъжен да подпише заповедта, защото е бил министър от една седмица и е било невъзможно да проучи всички хора, чието назначение трябва да одобри. Отново той беше и човекът, който е разпоредил Грънчарова да бъде уволнена, след като през юни 2021 г. Антикорупционният фонд освети данните за криминалната схема на нейния съпруг Мартин Божанов.

По думите му към онзи момент не е знаел коя е Гергана Грънчарова.

"Докато служителите на ГДБОП много добре са знаели за чия съпруга става дума, директорът на тази служба е знаел за коя съпруга става дума, може би Калин Стоянов, който сега се прави на незнаещ, на света вода ненапита, е знаел за коя съпруга става дума", коментира екс вътрешният министър.

Рашков обвини Стоянов и МВР в умишлено укриване на цялата процедура по назначаването на съпругата на Нотариуса, публикувайки в понеделник само един документ на финалната права.

Той подчертава, че нито въпросният конкурс е обявен от него, нито той е правил подбора.

МВР пази в "държавна тайна" дали Нотариуса е бил сътрудник на полицията


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024