Рашков отговори на 99 въпроса от ДПС, показа документи за присъди на купувачи на гласове Снимка: © Facebook.com/Народно събрание

Вътрешният министър Бойко Рашков отговори на 99 въпроса на ДПС (устно или писмено) по време на парламентарния контрол в Народното събрание. Те бяха свързани с евентуален „оказван натиск“ от служители на МВР срещу общински съветници и активисти на ДПС още при предизборната кампания през юли 2021 г.

В изслушването на министъра на вътрешните работи нямаше нито един въпрос или изказване относно арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

Рашков блокира няколко въпроса на ДПС за натиск върху общински съветници в Айтос, Горна Оряховица, Кърджали, Полски Тръмбеш, Маданско, с. Маджарово (обл. Хасково) и други населени места с думите, че трябва да се обърнат към прокуратурата, щом имат данни за нерегламентирани действия на служители на ведомството. Той добави, че „се губи парламентарно време“.

"Обърнете се към компетентните органи, които могат да ви дадат отговори на тези въпроси", каза Рашков по време на контрола, в който лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ нарече действията на ведомството "репресия" и "Рашковщина".

"Народни представители ме засягат персонално и лично", отговори Рашков. "Не искам някой да говори за Рашковизъм и фашизъм. Ако чуя още една такава дума, ще напусна залата. Моето достойнство няма да ми позволи да търпя обидите на ДПС. Тези обиди са за съд".

Вътрешният министър показа документ от 10 юни 2021 г., който представлява съдебно споразумение в Районен съд - Мадан – осъдено е едно лице, което е купувало гласове за ДПС. "Ваши активисти са работили по време на изборите за изкривяване на изборния процес, плащали сте за това пари, а не е ясно тези пари какъв произход имат", каза Рашков.

Той обеща да покаже още документи по дела за присъди на лица, на които ДПС са давали финансови средства, а след това те са подсъдими и осъдени.

От Движението за права и свободи контрираха с думите, че искат "да проучим и осветлим всичко по темата с натиска и тормоза". "Досега не получихме отговори от министъра, не сме получили и документи. В тази връзка – нали не се съмнявате, че ние ще проучим и осветлим всеки един от конкретните случаи, няма значение кога, дали след 3 г. или 30 г. Платили сме скъпа цена за демокрацията в нашата родина и чувстваме дълг да я пазим“, каза Карадайъ.

Накрая Йордан Цонев обобщи, че отговорите на вътрешния министър са били еднотипни – "няма данни, извършена е проверка, прокуратурата е разследвала и няма информация". „Каква е тогава отговорността на този, който е подал сигнала, щом 99% от тези сигнали са „неверни“?“, попита той.

Рашков контрира, че това, което е чул, „няма нищо общо с живота“. „Тъй като някои сигнали били недоказани, ние трябвало да премахнем процедурата по проверка дали например ДПС купували гласове. Няма да стане това“, заяви той и последното заседание за седмицата беше закрито.


Депутатите на ГЕРБ, БСП и ПП почти стигнаха до физически сблъсък в парламента след ареста на Борисов


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борис Бонев поиска парламента да освободи паркинга до "Александър Невски"

Депутатите продължават да ползват зоната край храма

19:58 - 08.12.2023
Важно днес

Христо Хинков: Ще подам оставка, ако одитът на "Пирогов" не е верен

Хинков определи поведението на депутатите от ГЕРБ и ДПС в Народното събрание като "безпрецедентен случай".

18:38 - 08.12.2023
Важно днес

Бившия кмет на Пловдив се сдоби с нов пост при митрополит Николай

Здравко Димитров ще отговаря за имотите на митрополията

18:06 - 08.12.2023
Текстове от партньори

Конструкторите на LEGO са с 31% намаление в магазините на Kaufland

Веригата предлага над 200 идеи за детски коледни подаръци на атрактивни цени през декември.

17:28 - 08.12.2023
Важно днес

Двама депутати от "Възраждане" скочиха на бой срещу Манол Пейков

Пейков репликираше Костадинов, докато той обявяваше Украйна за "пропаднала държава"

16:35 - 08.12.2023
Европейски дневници

За първи път жена застава начело на Европейската инвестиционна банка

55-годишната Надя Калвиньо е първата жена и първата испанка, начело на ЕИБ

16:30 - 08.12.2023
Важно днес

14 години по-късно: газовите системи на България и Сърбия ще бъдат свързани

Първите количества по тръбата се очаква да потекат до дни

16:21 - 08.12.2023