Снимка: © МВР

Директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев е понижен от служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков и мястото му ще бъде заето от заместника му Антон Златанов.

Рашков обяви поредната рокада по високите етажи на ведомството по време на брифинг в Пловдив, където пристигна по случай задържането на началника на 3 РПУ Самуил Хаджиев.

„От днес Софийската градска дирекция има нов ръководител. Не мога да приема, че ръководител е гледал спокойно как пребиват протестиращи младежи в центъра на София, и то под колоните на Министерския съвет. Трябва да изкореним това, което виждаме. Затова ще взема най-строги мерки, за да се промени стилът на работа на тези служители. Никъде в закона не пише, че тези хора могат да пребиват децата в центъра на София и на други места“, каза Бойко Рашков.

Служебният министър говори за протестите срещу правителството на Бойко Борисов от лятото и есента на 2020 г. Въпросният случай с побоя над мирни демонстранти под колоните на Министерски съвет се случи през септември.

„От днес има и понижени директори в страната. Директорът на СДВР е с понижение“, обясни Рашков, като стана ясно, че Хаджиев не напуска дирекцията. От думите на министъра не се разбра колко на брой и кои са останалите, загубили ръководните си позиции. Директорът на ОД МВР-София Николай Спасов е бил преназначен в Гранична полиция, научи bTV.

Георги Хаджиев е завършил висше образование в УНСС през 1999 г. Постъпва в системата на МВР две години по-късно като разузнавач във Второ РУ – СДВР. Преминава през различни длъжности в отдел „Икономическа полиция" – СДВР, бил е началник на Първо РУ в столичната дирекция и директор на областната дирекция в Стара Загора. Беше директор на СДВР от 20 декември 2018 г., когато го назначи бившият министър на вътрешните работи Младен Маринов.

Сега той ще е началник на отдел "Физическа защита на лица" в Главна дирекция "Жандармерия, специализирани операции и борба с тероризма", съобщиха от МВР.

Антон Златанов е зам.-директор в СДВР от 2015 г. насам. Той отговаря за масовите мероприятия и действия при безредици.

Миналия петък беше освободен главният секретар на МВР Ивайло Иванов, като причината за това бе именно полицейското насилие по време на летните протести през 2020 г.

На въпрос дали прави „чистка“ в МВР, след като уволни още няколко служители, Бойко Рашков отговори, че административният секретар Бойко Славчев и началникът на Инспектората на МВР Николай Гешев са били освободени заради достигната пенсионна възраст.

„Очевадно е, че и на по-ниски нива има служители, които се позволяват, облечени във власт, да се превръщат в престъпници с пагони. Няма да търпя това нещо, докато аз съм министър“, каза Рашков.

Той заяви, че в момента се водят наказателни дела срещу „известни лица“ от политически партии за търговия с гласове. „Ако прокуратурата не ги обяви, ние ще го направим“, каза министърът.

Рашков обясни, че е създадено специално звено, което да бъде на щатна обезпеченост с назначени опитни длъжностни лица от системата в страната, които да подпомагат неговата дейност. „Ще предложа на някои ръководители да заемат тези длъжности, при условия да се запазят техните длъжности и възнаграждения. Така че, за чистка и дума не може да става. Ще се отнеса с необходимата грижа към тези, които са прослужили години наред в МВР. Допусналите нарушения обаче ще бъдат поканени да напуснат”, каза той.


Арестуван е началникът на 3 РПУ в Пловдив

Ивайло Иванов: Отстраняването ми е политическо решение, разбрах за него от медиите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Водещата на спортните новини по bTV Флорина Иванова напуска телевизията

Журналистика ще работи с Димитър Бербатов

ПП започва преговори с БСП и ДБ още в събота

Андрей Гюров: "Има много добра база за продължаване на разговорите и намиране на съгласие"

Румен Радев връчи мандата на Асен Василев

Вижте церемонията на живо

Кои държави нямат посолства, но имат посланици за България

Русия няма да е единствената държава без посолство в София

Петков: Митрофанова се опитва да играе със страховете на хората

Никой дипломат не може да си позволява да поставя ултиматуми на България, заяви премиерът в оставка

Митрофанова ще поиска закриване на Руското посолство в София

Митрофанова посети МВнР след отказа от подчинение на ултиматума ѝ

БСП се връща към преговори с ПП след номинацията на Асен Василев за премиер

ИТН не смята да подкрепя Василев, а си представиха Никола Минчев на мястото на Кирил Петков