Расизъм от съдия доведе до прекратяване на мач в Шампионска лига, „Ман Юнайтед“ аут от турнира

Безпрецедентна ситуация беляза Шампионска лига във вторник вечер. Двубоят между „Пари Сен Жермен“ и „Башакшехир“ бе прекратен още в 14-ата си минута след чута и от двата лагера расистка реплика от четвъртия съдия на двубоя Себастиан Култеску от Румъния. В опита си да обясни на главния рефер кой е членът на щаба на турския тим, който трябва да бъде изгонен, Култеску използва думата „негро“. На румънски „негро“ значи „черен“, но и това обяснение не успокои особено играчите на Башакшехир.Те веднага взеха решение да напуснат терена като бяха подкрепени от своите колеги от френския шампион.

Впоследствие се появи информация, че мачът трябва да се поднови в 23:00 часа българско време като четвъртият рефер бъде заменен от един от съдиите, отговарящи за видео повторенията. Само че Култеску трябваше на свой ред да заеме неговото място в стаичката за видео, заради което от Башакшехир отказаха да излязат на терена, тъй като не желаеха проявилият расизъм съдия да бъде в каквато и да е роля по време на мача.

Смята се, че се е стигнало дори дотам президентът на Турция Реджеп Ердоган да се намеси и да призове УЕФА да реагира на случилото се. Именно Башакшехир е любимият отбор на Ердоган. В крайна сметка близо 3 часа след прекратяването на мача бе обявено, че той ще бъде доигран в сряда като ще започне от 14-ата минута. И с изцяло нови съдии.

"Отборът на Ердоган": Може ли футболен клуб да бъде собственост на държава?

Но каквото и да се случи в него, то развръзката в групата вече е ясна след края на другия мач в нея. В него "РБ" Лайпциг успя да победи с 3:2 "Манчестър Юнайтед" и по този начин изхвърли "червените дяволи" от турнира. "Юнайтед" започна мача като лидер в групата, но с по 9 точки заедно с германците и "ПСЖ", а поражението оставя момчетата на Оле Гунар Солскяер със сигурност трети, тъй като в преките двубои с парижани имат по-лоши показатели.

В Лайпциг домакините нанесоха удара си още в началото. Анхелиньо откри във 2-ата минута, а в 13-ата след негово центриране Амаду Хайдара засече за 2:0. В 69-ата минута пък Джъстин Клуйверт реализира за 3:0 и наглед сложи край на интригата. Тя все пак се върна с два бързи гола на Бруно Фернандеш от дузпа и Пол Погба между 80-а и 82-а минути. Така в края "Юнайтед" се нуждаеше само от един гол, но той така и не падна, което изпраща един от най-популярните отбори във втория по сила турнир Лига Европа напролет.

Защо всички говорят за рекордите на португалския магьосник Бруно Фернандеш

Другото голямо събитие за вечерта бе първата от две години насам среща на терена между двете суперзвезди на настоящето Лео Меси и Кристиано Роналдо. Този път победител от нея се оказа португалецът, който вкара два гола от дузпа, а неговият "Ювентус" победи "Барселона" с 3:0 в Испания, с което зае и първото място в група G.

Роналдо откри резултата в началото на мача преди Уестън Маккени да удвои със страхотен ножичен удар, а отново Роналдо в началото на второто полувреме със своя гол №134 в турнира да оформи крайния резултат.

За "Барселона" това бе първа загуба в груповата фаза от 2016-а насам. Италианският шампион знаеше, че само победа с три гола може да доведе до първото място в групата, но в крайна сметка точно това се случи, така че "бианконерите" могат да очакват и по-благоприятен съперник на жребия за елиминациите в понеделник.

Лео Меси имаше своите шансове за гол, но бе спрян от направилия страхотен мач 42-годишен вратар на съперника Джанлуиджи Буфон. Това бе 36-и двубой между отбори, в които играят Роналдо и Меси като аржентинецът има 16 победи спрямо 11 на Кристиано.

"Борусия" Дортмунд спечели група F след 2:1 като гост на последния Зенит след обрат след второто полувреме. През второто полувреме в игра влезе големият талант на германците Юсуфа Мукоко, който със своите 16 години и 18 дни се превърна в най-младия играч в историята на Шампионска лига. В другия мач от групата, който бе директен спор за второто място, "Лацио" и "Брюж" завършиха 2:2, което позволи на клуба от Рим да продължи напред към осминафиналите в турнира.

В група Е всичко бе ясно и преди последните мачове, в които "Челси" завърши 1:1 срещу "Краснодар", а "Севиля" победи с 3:1 като гост на френския "Рен". "Челси" и "Севиля" ще играят в турнира и напролет, докато "Краснодар" ще продължи към Лига Европа.

В сряда вечер са последните мачове и от останалите четири групи, след които ще знаем и имената на всички осминафиналисти през сезон 2020/2021.

Как Brexit ще промени английския футбол?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024