Снимка: © Getty Images

В последните двайсетина години английският Премиършип се превърна в най-популярното и гледано футболно първенство. Според мнозина специалисти е и най-качественото. И всичко това, след като дълги години италианската Серия А и испанската Ла Лига бяха много пред Премиършип.

Но умната стратегия и създаването на великолепен продукт промениха това. В английския футбол на високо ниво влязоха големи суми, а това позволи на местните отбори да инвестират мощно в чуждестранни звезди. За никого не е тайна, че именно чуждите футболисти, а и треньори, повишиха значително нивото в Англия. Само че едно политическа решение може да промени всичко това. Разбира се, става дума за Brexit и влиянието, което излизането на Великобритания от Европейския съюз ще има върху футбола в страната. Защото още от 1 януари в сила влизат нови закони, а с това и нови регулации за зимния трансферен прозорец и въобще за начина, по който клубовете оттук насетне ще могат да осъществяват своите трансфери на чуждестранни играчи.

Гол №750 за Роналдо в историческа за Шампионска лига вечер

И веднага може да заключим, че английските отбори ще трябва да забравят за привличането на непълнолетни суперталанти срещу минимални суми, които впоследствие да носят милиони за тях. Чуждестранни играчи под 18 години изобщо няма да имат право на трансфер, така че клубовете ще трябва да чакат поне до тяхното пълнолетие. И тогава ограниченията са факт, защото на всеки трансферен прозорец отборите в Премиършип ще имат право на до три нови играчи под 21 години. Всички чужденци ще трябва да отговарят и на специфични критерии, за да получат право да играят на Острова. Състезателите от Европейския съюз също ще се нуждаят от работна виза. До този момент местните клубове купуваха без рестрикции играчи от Евросъюза, но с напускането му това се променя.

Трансфери като този на Сеск Фабрегас от Барселона в Арсенал няма да бъдат възможно с новите разпоредби

Трансфери като този на Сеск Фабрегас от Барселона в Арсенал няма да бъдат възможни с новите закони

Футболните власти в лицето на Футболната Асоциация, Премиършип и Английската футболна лига разработиха изисквания за привличането на чуждестранни играчи, които вече са одобрени от правителството. Тяхната цел е да гарантират бъдещето на английския национален отбор като в същото време позволят на местните тимове да останат конкурентни на европейските си съперници и с възможност да привличат висококачествени играчи.

Критериите са базирани на броя мачове на дадения футболист за националния му отбор и на мястото на държавата в ранглистата на ФИФА. Колкото по-високи са двете стойности, толкова повече точки получава въпросния играч. Така например, ако става дума за играч от държава в топ 10 на ФИФА, който е участвал в над 50% от мачовете на националния тим в последните две години, то той ще получи работна виза. Но за играчи от по-ниско ранкирани държави като България ще е необходимо участие в почти всички мачове на националния тим за събирането на необходимите 15 точки. Роля ще играе и първенството и класата на отбора, от който идва футболистът.

Изключения ще се правят чрез специална комисия, но такива ще има единствено за играчи от "най-висока класа". Състезали с между 10 и 14 точки също автоматично отиват за разглеждане в комисията по изключения.

Но ограниченията няма да бъдат само за младите състезатели. От януари нататък английските отбори ще имат право на само 6 нови попълнения от чужбина в рамките на един сезон. Всъщност, една от надеждите на Футболната Асоциация е намаляването на чужденците в първенството да доведе до по-високо ниво на местните играчи и съответно на националния отбор. Затова и от ФА предлагат да намалят общия брой на позволени чуждестранни футболисти във всеки отбор от Премиършип от 17 на 13.

Предстои да разберем как трансферната политика на клубовете ще се промени в новата реалност, а може би едва след няколко години ще можем да отговорим на въпроса, дали промените са оказали положително влияние за местния футбол или са довели до спад на интереса към най-популярното първенство.

Деменция и футболът: Една плашеща връзка, която може да промени най-популярния спорт

Не пропускайте да чуете и подкаста за английски футбол: "Ковачева & Колевски: Висша лига":


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката