Расте напрежението между Сърбия и Косово. Сръбската армия е в бойна готовност Снимка: © Screenshot Twitter

Напрежението между Сърбия и Косово ескалира. В северната част на Косово между местните власти и етнически сърби вече има данни за сблъсъци. През нощта в събота срещу неделя е имало престрелка, съобщи "Ройтерс". Няма данни за пострадали. Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви в неделя, цитиран от местни медии, че ще поиска разполагане на сръбски сили в региона от силите на КФОР - мисията на НАТО в региона. Свика и съвет по Национална сигуност.

В неделя обществената телевизия в Белград съобщи, че сръбската армия е в пълна готовност. Причината - според властите в Сърбия, е поставен по-рано през деня ултиматум от Косово, че ако сръбските демонстранти не напуснат барикадите, издигнати по пътищата в региона, в събота силите за сигурност ще се намесят.

За втори пореден ден камиони и други тежкотоварни превозни средства блокираха главни пътища в Северно Косово, които водят към два гранични пункта със Сърбия, съобщават световните новинарски агенции. Пунктовете Ярине и Бърняк са затворени за движение. Късно в събота косовската полиция съобщи, че е била обстрелвана в близост до езеро, граничещо със Сърбия. Косовските сили заявиха, че е трябвало да отвърнат на огъня в самозащита. Не се съобщава за ранени при престрелките.

В събота етнически сърби от Северно Косово блокираха основни пътища в знак на протест срещу арест на бивш член на косовската полиция, който напусна поста си миналия месец. Сръбските кметове в региона, заедно с местните съдии и около 600 полицаи подадоха оставки миналия месец в знак на протест срещу решението на косовското правителство да замени сръбските автомобилни регистрационни номера с косовски. Въпреки че Прищина се съгласи да отложи въвеждането на новите табели с няколко месеца, сърбите все още не са се върнали на постовете си в косовските институции.

Заради нарастващата криза в населената предимно със сърби северна част на страната президентът на Косово Вьоса Османи обяви, че местните избори там ще бъдат отложени за 23 април. Те бяха насрочени за 18 декември, но сърбите казаха, че ще бойкотират вота.

Два гранични пункта между Косово и Сърбия бяха затворени заради демонстрациите през почивните дни. "За да се защитят, полицейските части бяха принудени да отговорят с огнестрелни оръжия на престъпниците, които бяха отблъснати и побягнаха в неизвестни посоки", се казва в изявление на полицията по повод инцидента в събота. Изстрели са се чули и на други места в Северно Косово.

"Сърбия е инструктирала незаконните си структури да издигнат барикади в Северно Косово. Белград носи пълната отговорност за всяка по-нататъшна ескалация", каза в Туитър началникът на президентската канцелария в Прищина Блерим Вела.

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви в извънредна пресконференция, че ще поиска от мироопазващата мисия на НАТО да позволи на Сърбия да разположи военни и полицаи в Косово. Изявлението дойде, въпреки че самият Вучич призна, че няма шанс да получи такова позволение.

На свой ред косовският премиер Албин Курти призова натовският контингент КФОР да премахне барикарите, изградени от ентическите сърби, цитиран от БНТ.

"Отново призовавам КФОР да гарантира свободата на движение. КФОР е в Косово за мирна и безопасна среда, което означава свобода на движение без дискриминация", каза Курти на пресконференция в Прищина и уточни, че очаква отговор от командването на мисията на НАТО.

Бойците от косовските спецчасти окупираха съоръжение на язовир Газиводе, откъдето свалиха сръбските знамена и отстраниха сръбска охрана. Това е основният източник на вода за намиращата се там Водноелектрическа централа (ВЕЦ), като по-голямата част от езерото се намира в община Зубин Поток, населена предимно със сърби. Отделно косовската полиция блокира влизането в провинцията за автомобили и пешеходци от Централна Сърбия в северната част на провинцията.

Лидерът на най-голямата партия "Сръбска листа" Горан Ракич призова косовските сърби да пазят мир и спокойствие и да пропускат транспорта на мисиите на ЕС и НАТО KFOR през блокадите по маршрутите на север на провинцията.

Междувременно сръбският президент Александър Вучич насрочи за неделя вечерта извънредно заседание на Съвета за национална сигурност заради изострянето на ситуацията в Северно Косово, съобщи сръбската национална телевизия РТС.

Реакция дойде и от Европейския съюз. Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че съюзът няма да толерира атаки срещу мисията си в Косово и призова за премахване на барикадите в Северно Косово. Позицията му стана ясна от публикация в Туитър.

Мисията на Европейския съюз за върховенство на закона, известна като ЕУЛЕКС (EULEX), съобщи, че през изминалата нощ по разузнавателен патрул е била хвърлена зашеметяваща граната. Мисията разполага със 134 полски, италиански и литовски полицаи, разположени в северната част на Косово. Оттам настояха още косовските институции да изправят пред съда нарушителите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024